Netanjahu med vojne cilje dodal vrnitev Izraelcev tik ob mejo z Libanonom

Svet 17. Sep 202408:27 > 12:03 0 komentarjev
Benjamin Netanjahu, Joav Galant
Foto: PROFIMEDIA

Izraelski kabinet je ponoči razširil vojne cilje v Gazi. Odločili so tudi, da se Izraelci lahko vrnejo na svoje domove na sever države, tik ob mejo z Libanonom. Medtem je generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres danes znova obsodil kolektivno kaznovanje Palestincev. Ostro je pokritiziral tudi Varnostni svet ZN in mednarodne finančne institucije, ki da so "zastarele, nefunkcionalne in nepoštene".

Izraelski varnostni kabinet je ponoči razširil vojne cilje v Gazi in mednje vključil tudi vrnitev izraelskih skupnosti na sever države ob meji z Libanonom.

Da bo vrnitev skupnosti varna, pa je potrebno vojaško ukrepanje, je že pred tem ocenil obrambni minister Joav Galant, poročajo tuje tiskovne agencije. “Politično-varnostni kabinet je danes zvečer posodobil cilje vojne, tako da vključujejo naslednji del: varno vrnitev prebivalcev severa na njihove domove,” so ponoči sporočili iz urada premierja Benjamina Netanjahuja.

Dan prej je izraelski obrambni minister ameriškemu odposlancu dejal, da je vojaško ukrepanje edini preostali način za zagotovitev varne vrnitve izraelskih skupnosti nazaj na sever.

Med Izraelom in Hezbolahom sicer že od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna v Gazi, skoraj vsakodnevno poteka obstreljevanje, ki je v glavnem omejeno na območja blizu libanonsko-izraelske meje. Vendar pa so strahovi pred morebitno eskalacijo razmer in širitvijo konflikta iz Gaze na Libanon še vedno prisotni.

Izraelsko vodstvo je doslej med vojne cilje uvrščalo uničenje palestinskega gibanja Hamas v Gazi, izpustitev talcev in pridobitev zagotovil, da enklava ne bo več predstavljala grožnje Izraelu.

V naporih za doseg dogovora o prekinitvi ognja pa se bo v regiji znova mudil ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki bo od danes do četrtka vodil pogovore s predstavniki egiptovskih oblasti. Po poročanju medijev pa Blinken tokrat ne bo obiskal Izraela.

“Nič ne opravičuje kolektivnega kaznovanja palestinskega ljudstva”

“Stopnja trpljenja v Gazi ter stopnja smrtnih žrtev in uničenja nimajo vzporednic v vsem, čemur sem bil priča, odkar sem postal generalni sekretar. Vsi obsojamo teroristične napade Hamasa, pa tudi zajetje talcev, kar je absolutna kršitev mednarodnega humanitarnega prava. Toda resnica je, da nič ne opravičuje kolektivnega kaznovanja palestinskega ljudstva,” je poudaril Guterres.

Od začetka konflikta med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas je Guterres že večkrat pozval k takojšnji prekinitvi ognja, vendar pogajanja ob posredovanju ZDA, Egipta in Katarja ostajajo na mrtvi točki. Izjemno težko bo doseči kompromis med sprtima stranema, toda upanje še vedno ostaja, je dejal.

Antonio Guterres
Foto: PROFIMEDIA

Guterres ne računa na preboj v pogajanjih

Ker izraelski premier Netanjahu že od oktobra ne odgovarja na njegove klice, Guterres ne računa na preboj v pogajanjih med prihajajočim zasedanjem Generalne skupščine ZN.

“Kolikor razumem, je bilo že javno povedano, da nima namena zaprositi za kakršno koli srečanje z mano. Zato srečanja seveda zelo verjetno ne bo,” je ocenil Guterres in pri tem poudaril, da je trenutno najpomembnejše to, kar se dogaja na terenu.

V luči tega je obsodil nenehno zavračanje rešitve dveh držav s strani Izraela in spodkopavanje te rešitve z različnimi dejanji na terenu, kot denimo z odvzemanjem ozemlja, izselitvami in gradnjo novih naselbin. Vse te je označil za nezakonite.

Ostre kritike na račun Varnostnega sveta ZN

V odgovoru na očitke, da so ZN nemočni pri zajezitvi konfliktov v Gazi, Ukrajini in drugod, je za sprejete oziroma nesprejete odločitve okrivil države članice, zlasti članice Varnostnega sveta ZN.

“Varnostni svet in mednarodne finančne institucije so zastarele, nefunkcionalne in nepoštene. Poskušamo reševati vojne, težava pa je v tem, da nimamo dovolj moči, včasih niti sredstev, da bi to lahko storili,” je še dodal.

Nekateri strokovnjaki ZN, ki jih je imenoval Svet ZN za človekove pravice, a ne govorijo v imenu ZN, so medtem v ponedeljek Izrael obtožili izvajanja genocida v Gazi in opozorili, da zaradi tega tvega mednarodno izobčenost. Predlagali so, da se pod vprašaj postavi članstvo Izraela v ZN.

Egipt, ZDA in Katar posredujejo med Izraelom in Hamasom v posrednih pogajanjih o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev na območju Gaze. Pogajanja so trenutno zastala, a se ZDA po navedbah ameriškega zunanjega ministrstva trudijo z novimi predlogi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!