Netanjahu osebno izdal ukaz za uboj: “Poravnali smo račune”

Svet 29. Sep 202408:23 1 komentar
Benjamin Netanjahu
Foto: PROFIMEDIA

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto zvečer dejal, da so z ubojem vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale poravnali račune s tistimi, ki so odgovorni za smrt številnih Izraelcev. Izrael je sicer ponoči nadaljeval napade na cilje Hezbolaha v Libanonu.

Netanjahu je v soboto ob vrnitvi iz New Yorka, kjer se je udeležil zasedanja Generalne skupščine ZN, dejal, da je smrt Nasrale zgodovinska prelomnica, obenem pa napovedal nadaljevanje napadov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dejal je, da je sam izdal ukaz za uboj Nasrale, saj škoda, ki jo izraelske sile povzročile gibanju Hezbolah v zadnjih dneh, “ni bila dovolj”. Po njegovih besedah je bila smrt Nasrale, ki ga je označil za “osrednji stroj iranske osi zla”, nujna za dosego izraelskih ciljev. Dolgoletni vodja proiranskega Hezbolaha je bil v petek ubit v izraelskem napadu v Bejrutu.

V izraelskih zračnih napadih na oporišča Hezbolaha je bil ubit vodja gibanja Hasan Nasrala. Njegovo smrt je potrdil tudi Hezbolah. (Foto: Aziz Taher/REUTERS)

Izraelska vojska je davi sporočila, da so v preteklih urah izvedli več deset napadov na cilje v Libanonu, med drugim so bili tarče objekti, od koder Hezbolah napada Izrael, ter njegova skladišča orožja, poroča britanski BBC.

Zaradi izraelskih napadov se nadaljuje beg civilistov iz Libanona. Po podatkih visokega komisariata ZN za begunce je okoli 50.000 ljudi iz Libanona zbežalo v Sirijo, notranje razseljenih pa je okoli 200.000, poroča BBC.

Jemenski hutijevci pa so sporočili, da so v soboto zvečer z balistično raketo napadli letališče Ben Gurion v Tel Avivu prav v času, ko se je izraelski premier z letalom vračal domov. Tiskovni predstavnik hutijevcev je sporočil, da bodo nadaljevali napade na Izrael, dokler ne bo ta končal napadov na Gazo in Libanon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje