Nevarna okužba: v BiH umrla dva mladeniča, epidemija se širi tudi na Hrvaško

Svet 24. Jul 202420:12 2 komentarja
ošpice
Foto: PROFIMEDIA

Po Bosni in Hercegovini se širi ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni: ošpice. Kljub temu da staršem, ki otrok ne cepijo, grozi globa, je precepljenost slaba, ponekod le 37-odstotna. Letos je v BiH zbolelo več kot 1.000 ljudi. Zdaj pa se epidemija širi tudi proti Hrvaški.

V BiH sta dva mladeniča zaradi okužbe z ošpicami umrla. “Razmere se slabšajo, k temu prispeva tudi nizka precepljenost. V Zeniško-dobojskem kantonu je precepljenost 37-odstotna. Da bi dosegli kolektivno imunost, bi morala biti precepljenost 95-odstotna,” je povedala ministrica za zdravje v tem kantonu Aida Salčinović. Letos se je v tem kantonu okužilo več kot 1.200 ljudi. Zaradi zapletov sta umrla fanta, stara 17 in 18 let, poroča N1 Zagreb.

V sarajevskem kantonu je bilo maja slabše, zdaj se stanje umirja. “Od 10 do 20 odstotkov otrok je moralo zaradi zapletov z ošpicami v bolnišnico. Na srečo smo imeli samo en smrtni primer,” je povedal minister za zdravje v tem kantonu Enis Hasanović.

Precepljenost raste, ker so starši prestrašeni. Pomaga pa tudi dejstvo, da ni pouka. Med obolelimi je bilo največ otrok, ki niso bili cepljeni. Kazni za necepljene sicer znašajo od 51 do 1.021 evrov. Kljub temu pa se je trend necepljenja razmahnil.

ošpice
Foto: PROFIMEDIA

“Kazen je mogoče znižati za 50 odstotkov, če jo plačajo v sedmih dneh. To pomeni, da nekateri plačajo le 25 evrov kazni. Verjemite, da smo imeli okoli 100 staršev, ki so plačali samo za to, da njihov otrok ni cepljen,” je še povedal Hasanović.

Ošpice se širijo tudi na Hrvaškem

Epidemija ošpic se je iz Bosne in Hercegovine razširila tudi na Hrvaško. Letos so na hrvaškem zabeležili 25 primerov, še piše hrvaški N1.

“Največ obolelih je bilo v Slavoniji in Osiješko-baranjski županiji. Sledita Splitsko-dalmatinska županija in Dubrovniško-neretvanska županija,” je povedala epidemiologinja Hrvaškega zavoda za javno zdravje Iva Pem Novosel.

Povprečna precepljenost na Hrvaškem je 90 odstotkov. Na pojav okužb so se epidemiologi hitro odzvali in tako ustavili širjenje ošpic. “Do prenosa je prišlo samo med tesnimi stiki. Na območjih, kjer so bili zabeleženi ti primeri, se je širjenje nato ustavilo,” je opozorila Pem Novosel.

ošpice
Foto: PROFIMEDIA

V Sloveniji do sedaj zabeležili 16 primerov

Do začetka julija smo v Sloveniji zabeležili 16 primerov ošpic.

Na zadnje je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) o primeru ošpic javnost obveščal v začetku meseca, saj je v 30. junija 2024 popoldne okuženi z ošpicami več ur čakal v čakalnici ljubljanske urgence.

Največ okužb – sedem – je sicer NIJZ zabeležil marca. Gre sicer za najvišje število okužb z ošpicami po letu 2019. Takrat se je v državi z ošpicami okužilo 48 oseb.

Precepljenost predšolskih otrok s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je bila v letu 2022 95,8 odstotka, v letu 2021 95,3 odstotka, v letu 2020 je znašala 94,3 odstotka. Precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je v Sloveniji v šolskem letu 2022/2023 znašala 88,9 odstotka, v letu 2021/2022 92,2 odstotka, v šolskem letu 2020/2021 pa 90,7 odstotka.

Ošpice: ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni

Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero je značilna vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic ter izpuščaj. Značilen izpuščaj se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato tudi drugod po telesu. Obolela oseba ima izpuščaj med štirimi in sedmimi dnevi. Povprečen interval od izpostavljenosti do pojava izpuščaja znaša 14 dni, redko tudi dlje, in sicer od  19 do 21 dni, na svoji spletni strani piše NIJZ.

ošpice
Foto: PROFIMEDIA

Ošpice se prenašajo po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s posrednim prenosom prek sveže kontaminiranih predmetov. Ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni. Okužene osebe so kužne od štiri dni pred do štiri dni po pojavu izpuščaja.

Tisti, ki so ošpice preboleli ali pa so prejeli dva odmerka cepiva proti ošpicam kadarkoli v preteklosti, so proti okužbi in bolezni zaščiteni.

Ošpice so posebej nevarne za majhne otroke do enega leta starosti, ki še niso bili cepljeni, necepljene nosečnice in za osebe s hudo motnjo imunosti. Ker so pri naštetih osebah pogostejši resni, življenjsko ogrožajoči zapleti, naj se nemudoma pogovorijo s svojim zdravnikom, ki bo svetoval glede zaščite z imunoglobulini, če bo potrebno, še piše NIJZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje