Neverjetna ohladitev na Hrvaškem: “Kaj se dogaja z morjem?”

Svet 26. Jul 202420:26 0 komentarjev
Dubrovnik, Hrvaška, Dalmacija, turizem, turisti, Srđ
Foto: PROFIMEDIA

"Kaj se dogaja z morjem," je bila danes verjetno misel številnih kopalcev v Dubrovniku, ki so naleteli na precej bolj hladno morje kot v prejšnjih dneh. Temperatura je namreč enajst dni po tem, ko so prav v tem mestu izmerili absolutni hrvaški rekord, padla za več kot deset stopinj Celzija. Kaj je razlog za takšen padec?

V Dubrovniku so pred enajstimi dnevi zabeležili rekordno visoko temperaturo morja. Kot smo poročali, je meritev pri 29,7 stopinje Celzija zrušila devet let star rekord z Raba. Morje je bilo ob takratnem peklenskem vročinskem valu pregreto tudi drugod po državi, visoke temperature vode pa so v Dubrovniku beležili tudi v naslednjih dneh.

Danes pa je kopalce na dubrovniški rivieri pričakala precej bolj hladna kopel. Morje se je namreč v primerjavi z rekordom izpred enajstih dni shladilo za več kot deset stopinj Celzija. Po podatkih hrvaškega meteorološkega zavoda DHMZ je morje v Dubrovniku zjutraj imelo le 19,1 stopinje Celzija. Morje se je sicer tekom dneva nekoliko ogrelo in ob 17. uri doseglo 21,7 stopinje Celzija.

Številni se sprašujejo, kako se je morje tako drastično shladilo. Dr. Ivica Vilibić z Inštituta Ruđer Bošković je v odzivu za N1 Zagreb padec temperature pripisal dvema dejavnikoma. Najprej je izpostavil nekoliko hladnejše ozračje, ki ga imajo v Dubrovniku v dneh po vročinskem valu. Na temperaturo morja na prvem mestu vpliva prenos toplote iz ozračja. Bolj kot je zrak topel, toplejša je tudi gladina morja, zato so bile v zadnjem vročinskem valu zabeležene rekordne temperature,” je pojasnil.

Drugi dejavnik, ki je morda botroval ohladitvi morja, pa je povezan z vetrom. “Ko poleti zapiha nekoliko močnejša burja, ta površinski sloj morske vode potisne proti odprtemu morju. Medtem se hladnejša voda iz globine dvigne proti obali in ta pojav lahko znatno zniža temperaturo morja,” je dejal Vilibić.

hoja po plaži
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Ob tem je izpostavil, da je danes in v četrtek na območju Dubrovnika pihala razmeroma močna burja, ki je toplejšo plast vode potiskala proti italijanski obali. “To je običajen poletni pojav. Ko se burja umiri, bo trajalo nekaj dni, da se morje spet vrne na običajno temperaturo,” je sklenil.

Z Vilibićevimi trditvami se sicer ne strinja dr. Natalija Dunić s splitskega Inštituta za oceanografijo in ribištvo. Kot je ocenila za N1 Zagreb, burja seveda lahko vpliva na temperaturo morja, a veter, ki trenutno piha ob obali, ni tako hladen, da bi lahko povzročila tolikšen padec temperature. “Na kratkotrajni padec temperature lahko vpliva veliko dejavnikov, tudi človeška napaka pri meritvah,” je še opozorila Dunić. Ob tem je priznala, da jo je tolikšen padec temperature morja presenetil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!