Nevzdržna vročina in nov rekord: v Indiji izmerili dobrih 52 stopinj Celzija

Svet 29. Maj 202409:02 > 14:12 0 komentarjev
človek pije vodo
Foto: PROFIMEDIA

V indijski prestolnici so danes izmerili nov temperaturni rekord, živo srebro se je namreč povzpelo do 52,3 stopinje Celzija. Podobne temperature bodo še vztrajale, zato so v državi danes razglasili rdeče opozorilo. Oblasti opozarjajo na težave s pomanjkanjem vode. Ponekod so oskrbo z vodo že omejili.

Indijski meteorološki urad je sporočil, da so na dveh merilnih postajah v predmestju New Delhija v torek izmerili najvišjo temperaturo 49,9 stopinje Celzija. Dotlej je za rekordno veljala temperatura 49,2 stopinje Celzija, kolikor so v nekaterih delih indijske prestolnice izmerili maja 2022.

Živo srebro se je v indijski prestolnici danes povzpelo še višje, na 52,3 stopinje Celzija. Toliko so izmerili na obrobju New Delhija.

Vremenoslovci so za danes v mestu razglasili rdeče opozorilo zaradi vročine.

Oblasti v New Delhiju so opozorile tudi na pomanjkanje vode. Ponekod so že prekinili oskrbo z vodo ali so jo omejili. Minister za vodo Atishi Marlena je pozval h kolektivni odgovornosti pri porabi vode, danes piše časnik Times of India.

Visoke temperature v prestolnici so po nekaterih ocenah posledica vročega vetra iz zvezne države Radžastan, kjer so bile temperature v torek s 50,5 stopinje Celzija najvišje v Indiji. V puščavski regiji Phalodi v Radžastanu so tudi izmerili indijski temperaturni rekord, in sicer 51 stopinj Celzija leta 2016.

V Indiji so vroča poletja sicer običajna, a znanstvene raziskave kažejo, da so vročinski valovi zaradi podnebnih sprememb vse daljši, pogostejši in intenzivnejši, še poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!