Nevzdržno na Sardiniji: “Če se nič ne spremeni, te lepote čez 10 let ne bo več”

Svet 13. Sep 202420:08 2 komentarja
Magdalensko otočje
Foto: PROFIMEDIA

Stanje na idiličnem sardinijskem Magdalenskem otočju zaradi množice turistov in njihovega neodgovornega obnašanja postaja nevzdržno. Čolni in megajahte, zasidrani ob obali, ogrožajo tamkajšnji rastlinski, živalski in morski svet z glasnimi zabavami in nočnim plutjem. Strokovnjaki opozarjajo, da je stanje kritično.

Na Magdalenskem otočju, eni najlepših pokrajin na italijanski Sardiniji, kmalu ne bodo več mogli trpeti nevzdržnega števila turistov in njihovega neodgovornega ravnanja, piše EuroNews.

Del otočja je tudi slovit otok Budelli s svojo rožnato plažo, ki so jo po tem, ko so turisti z nje nenehno kradli pesek, zaprli za obiskovalce. Kmalu bi lahko po poročanju EuroNews omejili dostop do še več krajev arhipelaga.

Zaradi masovnega turizma je namreč ogrožen rastlinski, živalski in morski svet, opozarjajo oblasti in okoljski strokovnjaki. “Stanje je nujno,” je za italijanski portal Il Fatto Quotidiano povedala vodja Magdalenskega narodnega parka Rosanna Giudice. Opozorila je, da je območje v kritičnem stanju: “Če se stanje ne spremeni, čez 10 ali 15 let te lepote ne bo več.”

Kot problematične je izpostavila ladje, ki nenehno oblegajo obalo, in vodne taksije, ki potnike kljub prepovedim odlagajo na obali. Megajahte, ki so zasidrane malce globlje, s sidri uničujejo podvodne travnike rastline pozejdonke, hrup pa moti vodne živali. Nekoč so prebivalci lahko delfine videvali ves dan, sedaj pa se otočju izogibajo in se v njegovi bližini pojavijo zgolj ob zori.

Hrup, ki ga oddajajo motorji ladij, je tako glasen, da moti zvočno komunikacijo delfinov, ki jo ti potrebujejo za lov, socializacijo in vzgojo mladičev. Kot še piše EuroNews, obenem obstaja tveganje, da motorni čolni trčijo z morskimi živalmi, denimo morskimi želvami.

Guidice je poudarila, da takšno število turistov ni vzdržno in da ga je treba omejiti. Doslej je bila sicer že uvedena prepoved nočnega plutja; rekreativnim vozilom so med deveto zvečer in osmo zjutraj prepovedano zasidrati v okolici otočja. Edina izjema so prebivalci in podjetja, ki so na Magdalenskem otočju registrirana vsaj pet let.

Prepoved je po besedah vodje parka nujna zato, da omejijo nočne zabave na jahtah, katerih glasna glasba in svetle luči motijo podvodni živelj.

Trenutno vodiči na turističnih točkah sicer opozarjajo turiste, kako se obnašati, a jih, tako EuroNews, v primeru kršenja pravil ne morejo sankcionirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje