Neznosna vročina: na letališču v Splitu tudi ponoči 30 stopinj Celzija

Svet 17. Jul 202410:47 1 komentar
splitsko letališče
Foto: PROFIMEDIA

Julijski vročinski val je zobe najbolj pokazal na Balkanu. V nekaterih državah so izmerili več kot 40 stopinj Celzija, prav tako se marsikje temperature pod 30 stopinj Celzija niso spustile niti ponoči. Tako je bilo tudi na splitskem letališču.

Vročinski val nad Balkanom vztraja že vsaj dva tedna, vsak dan pa na plano prinese kakšen osupljiv podatek. Tako se po poročanju N1 Zagreb sinoči temperatura na splitskem letališču ni spustila pod 30 stopinj Celzija. Podatki hrvaške meteorološke službe DHMZ kažejo, da je temperatura na drugi splitski merilni postaji, ki stoji v mestu, v zadnji noči pod 30 stopinj padla šele ob 5. uri. V Splitu in okoliških krajih sicer v teh dneh dopustujejo tudi številni Slovenci.

Meteorologinja N1 Zagreb Tea Blažević napoveduje, da se bo vročina pri naših južnih sosedih ob občasnih nevihtah v notranjosti države nadaljevala predvsem na Jadranu. Temperature lahko ponekod po Dalmaciji dosežejo tudi do 40 stopinj Celzija.

Hrvaški meteorologi so za celotno obalo že pred tedni izdali rdeče opozorilo zaradi vročine, ki je še vedno v veljavi. Rdeče opozorilo zaradi visokih temperatur so izdali tudi drugod po jugovzhodni Evropi. Poleg hrvaške obale je v rdeče obarvan tudi jug Srbije in Madžarske, vzhod Bosne in Hercegovine ter skoraj vsa Bolgarija, je razvidno s spletne strani Meteoalarm.

Kot piše meteorološki servis Severe Weather Europe, je vročinski val najintenzivnejši na Balkanskem polotoku in v vzhodni Evropi. V Romuniji, Srbiji, Albaniji, Bolgariji, BiH, Severni Makedoniji in Grčiji so po njihovih navedbah v zadnjih dneh izmerili več kot 40 stopinj Celzija. Rekorde so postavljali tudi v Srbiji, kjer je vremenska postaja v mestu Vršac minuli konec tedna izmerila rekordno visoko minimalno dnevno temperaturo. V soboto je ta znašala 30,6 stopinje Celzija, v nedeljo pa kar 31,2 stopinje Celzija.

Vročinski val v Evropi
Foto: Copernicus

Medtem se v Severni Makedoniji borijo z več požari, ki jih pomagajo gasiti tudi posadke iz tujine. V torek je gorelo tudi na jugu Bosne in Hercegovine.

Ob tem se močno greje tudi morje. V ponedeljek so nov rekord izmerili na Hrvaškem, kjer je v Dubrovniku temperatura morja ob 17. uri dosegla 29,7 stopinje. Prejšnjo rekordno vrednost so merilne postaje zabeležile 21. julija 2015 na Rabu, bila pa je za dve desetinki stopinje nižja od sedanjega rekorda.

Severe Weather Europe ob tem še navaja, da bodo temperature, ki jih napovedujejo vremenski modeli, v južni in vzhodni Evropi precej nad povprečjem ves julij. Najbolj nenormalne temperature se ponovno napovedujejo za Balkanski polotok.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje