“Napadi na bolnišnice na severu Gaze bi lahko bili vojna hudodelstva”

Svet 27. Okt 202419:13 > 19:16 9 komentarjev
gaza
Palestinci se "evakuirajo" iz Džabalije na severu Gaze, 25. oktober 2024 (Foto: Profimedia)

Rdeči križ, Unicef, WHO in drugi zaman opozarjajo na grozljive razmere na severu Gaze, ki jo izraelska vojska intenzivno oblega zadnje tri tedne. Ciljani napadi na bolnišnice in poboji zdravstvenih delavcev pomenijo, da okrog 250 tisoč prebivalcev, ki so še ostali na tem območju, ostaja brez zdravstvene oskrbe. Otežena ali celo onemogočena je tudi dostava humanitarne pomoči.

Tudi najbolj izkušenim humanitarnim delavcem in predstavnikom mednarodnih organizacij že zmanjkuje besed, ko opisujejo razmere v Gazi. Njen severni del od 6. oktobra oblega izraelska vojska, ki je v “intenzivni vojaški operaciji” po doslej znanih podatkih ubila več kot 800 Palestincev.

“Ko misliš, da se stanje ne more več poslabšati, a se,” je razmere v soboto opisala Rosalia Bollen iz Unicefa. “Na sever Gaze je bilo izjemno težko pripeljati zaloge, saj jo je doseglo le 224 tovornjakov. Toliko bi jih potrebovali vsak dan. V bolnišnicah ni hrane, vode, tudi goriva ni in elektrike,” je povedala za Al Džaziro.

V prihodnjih tednih bo po ocenah Unicefa zaradi podhranjenosti ogroženih tudi 60.000 palestinskih otrok na severu Gaze.

gaza bolnišnica
Območje ob bolnišnici Kamal Advan, 26. oktober 2024 (Foto: Karam Hassan, Profimedia)

V petek je visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk poudaril, da je od začetka izraelske ofenzive pred nekaj več kot letom dni na območju Gaze več kot 150.000 mrtvih, ranjenih ali pogrešanih ljudi. “Najbolj se bojim, da se bo zaradi intenzivnosti, obsega in brezobzirne narave izraelske operacije to število še močno povečalo,” je dejal Türk.

Po njegovih besedah je severni del Gaze praktično nedostopen, ob nedopustnih omejitvah pa je tja nemogoče dostaviti tudi humanitarno pomoč. Svetovne voditelje je pozval k ukrepanju in poudaril, da so vse države v skladu z ženevskimi konvencijami dolžne zagotoviti spoštovanje mednarodnega prava.

“Politika in praksa izraelske vlade v severni Gazi tvegata, da bo območje izpraznjeno vseh Palestincev. Soočamo se s tem, kar bi lahko pomenilo vojna hudodelstva, tudi zločine proti človeštvu,” je dejal po poročanju BBC. Pomenljivo je Türk dodal, da so tam, kjer obstaja nevarnost genocida, vse države pravno zavezane, da ga preprečijo. Doslej so se visoki predstavniki ZN v zvezi z Gazo večinoma izogibali besedi genocid.

gaza bolnišnica
Pred bolnišnico Kamal Advan po napadu na begunsko taborišče v Džabaliji, 6. oktober 2024 (Foto: Osama Abdul Wahhab, Profimedia)

Obleganje bolnišnice, aretacije in poboji zdravnikov

V petek je izraelska vojska vdrla v bolnišnico Kamal Advan, eno od zadnjih treh delujočih bolnišnic na severu Gaze. Izraelska vojska je sporočila, da deluje “na podlagi obveščevalnih podatkov o prisotnosti teroristov in teroristične infrastrukture”.

V bolnišnici so izraelski vojaki pridržali več sto (moških) pacientov, zdravstvenih delavcev in razseljenih oseb, ki so se tja zatekle pred obstreljevanjem. Kasneje so jih izpustili 14, med njimi direktorja bolnišnice.

Nato je bolnišnico uspelo doseči ekipi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Iz nje so v drugo bolnišnico, Al Šifa, prepeljali 23 bolnikov in 26 zdravstvenih delavcev. Ob prihodu delegacije WHO se je izraelska vojska umaknila, a že čez nekaj ur nadaljevala z napadi.

Najmanj dva otroka sta umrla na oddelku za intenzivno nego, potem ko si izraelski izstrelki zadeli generatorje in kisikovo postajo v objektu, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Med napadom je bila ubita ena medicinska sestra in en zdravnik, še več je bilo poškodovanih, uničena so bila tri reševalna vozila. “Namesto pomoči dobivamo tanke. Tanke, ki obstreljujejo stavbo,” je po poročanju BBC dejal direktor bolnišnice dr. Husam Abu Safija, ki je bil pridržan in nato izpuščen.

gaza bolnišnica
Bolnišnica Kamal Advan, 26. oktober 2024 (Foto: Profimedia)

Izraelska vojska je sporočila, da ni vedela, da je tank streljal na bolnišnico ter da so pred napadom odredili evakuacijo in nudili pomoč pri njej.

Vodja WHO je pozval k takojšnji prekinitvi ognja ter zaščiti bolnišnic, pacientov, zdravstvenih delavcev in humanitarnih delavcev. Po besedah palestinskega ministrstva za zdravje je izraelska vojska v zadnjem letu ubila 1048 zdravstvenih delavcev, med njimi okrog 300 zdravnikov.

gaza bolnišnica
Poškodovani v bolnišnici Kamal Advan, 26. oktober 2024 (Foto: Profimedia)

Uničenje, kakršnega drugod mednarodna skupnost ne bi dopustila

Uničeno mesto in begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze je v petek obiskal načelnik štaba izraelske vojske in vojakom povedal, da premagujejo Hamas. “Ker smo boljši, ker smo bolj upravičeni in tudi zato, ker smo močnejši. Še en naš dosežek je, da Džabalija pada,” je dejal general Herzi Halevi.

Številni Palestinci verjamejo, da izraelska vojska na severu izvaja tako imenovani “generalski načrt”, ki predvideva razselitev vseh 400.000 civilistov, kolikor jih je pred začetkom te vojne živelo na območju, na jug. Temu naj bi sledilo obleganje preostalih borcev Hamasa. Izraelska vojska je to zanikala in poudarila, da skrbi za to, da se civilisti izognejo nevarnosti.

“Ko gledamo severno Gazo, vidimo, da poteka etnično čiščenje. To se mora ustaviti,” je dejal jordanski zunanji minister Ajman Safadi in ZDA (znova) pozval, naj pritisnejo na Izrael.

gaza bolnišnica

Zdravljenje v bolnišnici Kamal Advan, 24. oktober 2024 (Foto: Profimedia)Mednarodni odbor Rdečega križa je razmere na severu Gaze opisal kot “izjemno hude” in dejal, da je treba ljudem, ki se želijo evakuirati, zagotoviti varen prehod.

Mads Gilbert je zdravnik urgentne medicine iz Norveške, ki kot prostovoljec že več let dela v bolnišnicah v Gazi in Libanonu. Opozoril je na “pomanjkanje kakršnekoli reakcije” večine zahodnih vlad po napadu na bolnišnico Kamal Adwan. “Kako lahko gledajo te grozljive napade na zdravstvene delavce?” je dejal za Al Džaziro.

Mads Gilbert
Norveški zdravnik Mads Gilbert pregleduje poškodovanega v izraelskem zračnem napadu v libanonskem mestu Nabatija, 7. oktober 2024 (Foto: Profimedia)

“Da bi razumeli, kako je to lahko dovoljeno, potrebujemo dodaten dejavnik. To je, da so Palestinci dejansko opredeljeni kot podljudje,” je prepričan Gilbert. “Nikoli ne bi dovolili, da se to zgodi na primer v Ukrajini. Skoraj 250.000 ljudi v severnem delu Gaze zdaj nima zdravstvenega varstva in to je samo po sebi del genocida,” je opozoril.

V izraelskih napadih na Gazo je bilo samo od petka ubitih najmanj 107 ljudi, skupaj pa so izraelski napadi doslej zahtevali vsaj 42.924 življenj. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki ga je Izrael razglasil persono non grata, je danes zaradi “grozljivih ravni smrti, poškodb in uničenja” vnovič pozval k prekinitvi ognja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje