Koliko denarja se nabere v sloviti Fontani di Trevi?

Magazin 04. Jan 202313:30
Fontana di Trevi
Foto: Profimedia

Vsako leto Rim obišče na milijone turistov, ena glavnih atrakcij pa je romantični vodnjak Fontana di Trevi. Koliko denarja obiskovalci dnevno vržejo v enega izmed simbolov večnega Rima in komu je zbrani denar namenjen?

Fontana di Trevi poleg Koloseja in Panteona velja za enega največjih simbolov večnega Rima.

Največja baročna fontana v mestu sodi med največje na zemeljski obli, saj je visoka kar 26,6 metra, v širino pa meri skoraj še enkrat toliko (50 m). Njeno ime prihaja iz besedne zveze Tre Vie (op. p. Tri poti), saj je fontana nahaja na stiku treh cest.

Danes sodi med najbolj priljubljene turistične točke v mestu, kar ne čudi, saj na podlagi legend vodnjak še danes velja za svetega. Temu primerno so ljudje vanj začeli metati kovance in druge dragocene predmete.

Rimska tradicija tako narekuje, da v vodnjak vržete kovanec za srečo, kar pomeni, da se boste v Rim še vrnili. Dnevno naj bi se tako v Fontani di Trevi zbralo kar za 3.000 evrov kovancev.

In kam gre zbrani denar?

Oblasti pa omenjenega denarja ne pospravijo v lasten žep, temveč znesek namenijo ljudem v stiski. Denar se namreč steka v mesto Citadella di Santa Giacinta, nekaj kilometrov od Rima, in je pod okriljem italijanskega Karitasa.

Mesto deloma deluje tudi po zaslugi denarja, ki se zbere v slovitem vodnjaku, v sklopu mesta pa so uredili porodnišnico, javno kuhinjo, zobozdravnika in supermarket, založen s hrano, bolj dostopno revnejšim slojem prebivalstva.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.