#NisemPrijavila: “Lastni brat me je vprašal, s čim sem izzivala”

Svet 27. Dec 202110:40 > 12:52 1 komentar
Nisem prijavila
PROFIMEDIA

Družbeno omrežje Twitter so pod okriljem slogana #NisamPrijavila (#NisemPrijavila) preplavile izpovedi žensk iz balkanskih držav, žrtev nasilja, ki so se odločile za molk in nasilja niso prijavile organom pregona. Njihove izpovedi kažejo, da se o zgodbah žrtev nasilja dvomi in da jih celo bližnja okolica pogosto dojema kot krive za to, kar se jim je zgodilo.

Kampanja #MeToo (#JazTudi) je opogumila mnoge žrtve spolnega nasilja. Na tisoče žensk po vsem svetu je spregovorilo o napadih in na ta način opozorilo, kako globoko je nasilje nad ženskami zasidrano v jedro naše družbe. A ne le z nasiljem, naša družba ima – sistemski – problem tudi z nekaznovanostjo storilcev, pa tudi z neprijavljanjem organom pregona.

Vpogled v to, zakaj se žrtve ne odločijo prijaviti storilca, v preteklih dneh razkrivajo pričevanja na tisoče žensk iz različnih držav Balkana v sklopu slogana #NisamPrijavila (#NisemPrijavila). “Nisem prijavila, ker me je bilo strah. Bila sem v šoku. Samo trepetala sem in odvračala pogled od njega. Molčala sem in vlekla rokave, da nihče ne bi videl. Ko sem teden dni pozneje to skušala povedati, je mati le zavila z očmi. Lastni brat me je vprašal, s čim sem izzivala. Tako,” je na Twitterju zapisala uporabnica Margo Nikolajevna.

Druga uporabnica, Zorana_NS, pa je zapisala: “V redu. Morda lahko nekomu pomaga, če povem, kako sem se izvlekla. A #NisemPrijavila, ker so bila 90., ker sem bila begunka in nisem imela nikogar, da bi se mu izpovedala /…/.” Potem je tu še zgodba uporabnice Marisol: “To je 13. leto, odkar sovražim novoletne praznike in 1. januar, ker #NisemPrijavila. Novo leto smo proslavljali v klubu, nato pa še pri prijateljičinem fantu. Popadali smo od utrujenosti, vsi, razen njegovega najboljšega prijatelja, ki je pomislil, da sem dovolj pijana, da se ne bom ‘spomnila’.”

Kako zelo je (bilo) včasih nezaželeno, da ženske prijavijo nasilje, pa priča zgodba uporabnice Drine: “Sem prijavila. Takoj. Najprej medicinska pomoč, nato policija. Vendar me še danes, po 18 letih, obsoja okolica. Da sem kriva, ker se je to dogodilo. Da sem sebična, nestrpna, tista, ki je uničila družino. Kraljica drame zaradi ene modrice na očesu.”

Institucije, ki zatajijo

Poleg žensk, ki izpovedujejo, zakaj nasilja niso prijavile, ključnik #NisemPrijavila v zapisih podpore uporabljajo tudi številni drugi uporabniki Twitterja. Vse objave sledijo zapisu politologinje Nine Stojaković, ki je 24. decembra popisala, kaj se je zgodilo njeni sestri Lidiji.

Lidija, ki jo je partner raper Numero poldrugo leto pretepal, od pristojnih institucij ni dobila pomoči, njena družina pa je za nasilje izvedela šele, ko si je skušala vzeti življenje. Najprej ni ukrepalo zdravstveno osebje, ki je izvedelo za Lidijine poškodbe medtem, ko se je v bolnišnici zdravila zaradi depresije, nato pa so ukrepanje zoper osumljenca zavrnili še beograjski policisti. Po navedbah Stojaković so sestro odslovili, češ da ni dovolj dokazov ter ji rekli, naj na stvar “skuša pozabiti”. Neprimerno ravnanje policije pa se po pričevanju politologinje ni končalo pri tem: potem ko je zgodba zakrožila po družbenem omrežju, so s policijske postaje Milana Rakića, kamor je nasilje prijavila, Lidijo poklicali in ji povedali, da je neprimerno, da je njena sestra, torej Nina Stojaković, objavila pripoved.

Koliko nasilnežev je še na svobodi?

Svojo zgodbo je delila tudi igralka Bojana Maljević, ki je na Twitterju zapisala, da nasilja med drugim ni prijavila, saj ni želela vznemiriti svojih družinskih članov.

Pomemben glas slogana pa je še ena igralka, Danijela Štajnfeld, ki se je kot žrtev spolnega nasilja izpostavila lani, ko je igralca Branislava Lečića obtožila posilstva. “Dan po posilstvu #NisemPrijavila, ker sem bila zlomljena ter ne bi preživela njihove nejevernosti in obtožb, da lažem. Ko pa sem spregovorila, sem morala sodelovati v predobravnavnem postopku, kjer se je kljub peščici dokazov zgodilo isto. A zdaj me ne morejo zlomiti,” je zapisala na Twitterju.

Štajnfeld je na Twitterju prav tako delila videoposnetek, na katerem so prikazani vsi tviti, v katerem ženske izpovedujejo, zakaj nasilja niso prijavile. Posnetek obsega 10.869 tvitov, zaradi česar se je igralka vprašala: “Koliko tisoč nasilnežev je še na svobodi? Koliko žensk v Srbiji bo danes napadenih, če ni posledic?” V objavi je prav tako omenila srbskega predsednika Aleksandra Vučića – vprašala ga je, kako naj verjamejo policiji in tožilstvu, da bosta ženske zaščitila, če jim je le še huje, ko nasilje prijavijo.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje