Nobelovo nagrado za literaturo prejela južnokorejska pisateljica Han Kang

Kultura 10. Okt 202413:59 > 14:27 0 komentarjev
Južnokorejska pisateljica Han Kang
Foto: The Nobel Prize/X

Južnokorejska pisateljica Han Kang je letošnja dobitnica Nobelove nagrade za literaturo, je v Stockholmu sporočila Švedska akademija. Prejela jo je za "intenzivno poetično prozo, ki se sooča z zgodovinskimi travmami in razkriva krhkost človeškega življenja", so zapisali v utemeljitvi. V slovenščino je preveden njen roman Vegetarijanka.

Dobitnico najbolj prestižne literarne nagrade na svetu je v starem mestnem jedru Stockholma razglasil stalni tajnik Švedske akademije Mats Malm. Han Kang je 18. avtorica, ki bo prejela Nobelovo nagrado za literaturo, hkrati je prva ženska med letošnjimi Nobelovimi nagrajenci.

V svojem opusu se sooča z zgodovinskimi travmami in nevidnimi pravili ter razgalja krhkost človeškega življenja. Ima svojevrstno zavedanje o povezanosti telesa in duše, živih in mrtvih, s svojim poetičnim in eksperimentalnim slogom pa je postala inovatorka v sodobni prozi. Izkazuje empatijo do ekstremnih življenjskih zgodb, ki je okrepljena z metaforičnim slogom, so zapisali pri akademiji.

Pisateljica se je rodila v južnokorejskem mestu Gvangdžu, preden se je pri devetih letih z družino preselila v Seul. Prihaja iz intelektualne družine, njen oče Han Sung Von pa je ugleden romanopisec. Poleg pisanja se posveča umetnosti in glasbi, kar se odraža v njenem celotnem opusu.

Z mednarodnim bookerjem se je spremenila v eno večjih literarnih senzacij zadnjih let

Vse do leta 2016 je bila znana samo v svoji deželi, potem pa se je z mednarodnim bookerjem, ki ga je dobila za Vegetarijanko, v hipu spremenila v eno večjih literarnih senzacij zadnjih let. V romanu, ki je v slovenskem prevodu Urše Zabukovec izšel pri Mladinski knjigi, je izpisala zgodbo o tihi gospodinji, ki nenadoma vzame stvari v svoje roke in radikalno spremeni svoj način prehrane, s tem pa sproži nepredvidljiv val posledic in nenavadnih dogodkov. Kot piše v utemeljitvi Nobelove nagrade, knjiga prikazuje nasilne posledice, ki nastanejo, ko se njena protagonistka noče podrediti normam prehranjevanja.

Kariero je Han Kang začela leta 1993 z revialno objavo svojih pesmi. Dve leti kasneje je izdala prozni prvenec, zbirko kratkih zgodb, temu pa je kmalu sledilo več drugih proznih del, tako romanov kot kratkih zgodb. Med temi je akademija kot pomembnega navedla roman z angleškim prevodom Your Cold Hands iz leta 2002, ki vsebuje očitne sledi njenega zanimanja za umetnost.

Romanu Vegetarijanka iz leta 2007 je leta 2010 sledil obsežen in kompleksen roman o prijateljstvu in umetnosti The Wind Blows, Go, v katerem sta močno prisotna žalost in hrepenenje po preobrazbi. V utemeljitvi pa so med drugim izpostavili še njeno delo Greek Lessons iz leta 2023, ki je po oceni akademije očarljiva upodobitev izjemnega odnosa med dvema ranljivima posameznikoma.

Kot še en vrhunec njenega opusa je omenjen roman We Do Not Part iz leta 2021. Zgodba se odvija v senci pokola, ki se je v poznih 40. letih prejšnjega stoletja zgodil na južnokorejskem otoku Jeju, kjer so ustrelili več deset tisoč ljudi, med njimi tudi otroke in starejše.

Nagrado bodo podelili 10. decembra. Od prve podelitve nagrade leta 1901 je bilo doslej imenovanih 121 Nobelovih nagrajencev za književnost, med katerimi prednjačijo avtorji v angleškem in francoskem jeziku. Lani je nagrado prejel norveški pisatelj Jon Fosse.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!