Noge v morju, glava ob avtomobilih: prečudovita plaža obenem tudi cesta

Svet 18. Jul 202409:27 0 komentarjev
plaža-pisak
Foto: zajem zaslona/Dnevnik.hr

Plaža v severni Dalmaciji je obenem plaža in cesta. Tamkajšnja občina se težave zaveda, vendar ceste na plaži ne namerava zapreti, čeprav obstaja tudi uradna alternativna pot.

Predstavljajte si, da vam, medtem ko se sončite na čudoviti plaži, mimo glave vozijo avtomobili. Takšne kaotične razmere vladajo na več sto metrih hrvaške plaže Pisak v Selinah na severu Dalmacije, tamkajšnja občina Starigrad pa za težavo nima rešitve, piše Dnevnik.hr.

Razmere obiskovalce plaž spravljajo v nejevoljo, ne samo zaradi brnenja motorjev, medtem ko uživajo na plaži, temveč tudi zaradi nevarnosti, ki jih ti zanje predstavljajo.

V nevarnosti, da jih zbije avto, so poleg ostalih kopalcev predvsem otroci, ki tekajo po plaži. Poleg tega nevarnost predstavljajo kamni, ki jih pogosto katapultira izpod kakšnega avtomobilskega kolesa in lahko poškodujejo obiskovalce plaže, je nekaj težav izpostavil predstavnik tamkajšnjega Društva za trajnostni razvoj Josip Buljat.

Ta je ob tem opozoril, da se to dogaja, čeprav je območje plaže zaščiteno kot morsko dobro in promet na njem ne bi smel potekati brez prostorskega načrta, ki pa ga občina noče pokazati oziroma ga sploh nima.

Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr

Uradno vpisana cesta za občino manj primerna kot plaža

Na tamkajšnji občini odgovarjajo, da območje ni definirano kot cesta, temveč kot urejena plaža.

Da bi ločili vozno površino od plaže, so lani vzdolž plaže posadili grmovnice, vendar o tem, da bi cesto zaprli, ne razmišljajo. Menijo namreč, da bi to povzročilo dodatne težave in prometni kaos, češ da ljudje ne bi mogli nikjer več parkirati.

Čeprav je do plaže mogoče priti tudi po okoliški cesti, ki je vpisana v kataster kot javno dobro, na občini pravijo, da ta ni dvopasovnica, zato je predvsem poleti neprimerna, še pišejo na Dnevnik.hr.

Avtorica: Sanja Jurišić/Nova TV, Dnevnik.hr

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!