Norveška ukrajinskim beguncem ne bo več samodejno podeljevala azila

Svet 27. Sep 202416:56 1 komentar
Ukrajinski begunci na Norveškem
Ukrajinci v begunskem centru na Norveškem (Foto: PROFIMEDIA)

Norveška ukrajinskim beguncem ne bo več samodejno podeljevala azila, temveč jih bo obravnavala od primera do primera. Za to so se odločili, ker veliko število beguncev v nekaterih mestih predstavlja breme za stanovanjsko politiko, zdravstveno oskrbo in šole. Od začetka ruske agresije na Ukrajino so doslej v državo sprejeli okoli 85.000 ukrajinskih beguncev.

Norveška ne bo več samodejno podeljevala azila vsem ukrajinskim beguncem, temveč bodo tiste, ki prihajajo z zahoda Ukrajine, poslej obravnavali od primera do primera, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočila vlada v Oslu.

Norveške oblasti so se ob ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022 odločile, da bodo vsem ukrajinskim beguncem zagotovile kolektivno zaščito z avtomatično dodelitvijo azila. Odtlej je Norveška sprejela kakih 85.000 ukrajinskih beguncev, kar je po podatkih Osla več kot njene sosede.

Norveška je v zadnjih dveh letih postopoma zaostrila pogoje za pridobitev azila, da bi omejila število prihodov in Ukrajince spodbudila k iskanju dela.

“Ne moremo sprejeti nesorazmernega deleža beguncev v primerjavi z ostalimi skandinavskimi državami,” je danes na novinarski konferenci povedala ministrica za pravosodje Emilie Enger Mehl.

Emilie Enger Mehl
Norveška ministrica za pravosodje Emilie Enger Mehl (Foto: PROFIMEDIA)

Pristojne norveške oblasti bodo zato individualno obravnavale prošnje za azil za prebivalce šestih regij na zahodu Ukrajine, ki veljajo za varne, ker so daleč od frontne črte. Gre za Lvov, Volinjo, Zakarpatje, Ivano-Frankivsk, Ternopil in Rivne. Vlada je sporočila, da bodo tako lahko omogočili boljšo pomoč tistim Ukrajincem, ki nujno potrebujejo zaščito.

Kot je pojasnila, so se za to odločili, ker veliko število beguncev v nekaterih mestih predstavlja breme za stanovanjsko politiko, zdravstveno oskrbo in šole.

Ministrica Enger Mehl je tudi opozorila, da je med ukrajinskimi prosilci za azil vse več moških, med njimi veliko vojaških obveznikov, in to v času, ko se Ukrajina trudi pridobiti vojake za boj proti ruski ofenzivi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje