“Nostradamus” ameriških volitev napovedal, kdo bo zmagal

Svet 06. Sep 202413:27 4 komentarji
Foto: PROFIMEDIA

Profesor zgodovine na ameriški univerzi v Washingtonu Allan Lichtman, ki na podlagi svojega modela od leta 1984 pravilno napoveduje izide predsedniških volitev v ZDA, je za časopis New York Times napovedal, da bo 5. novembra letos zmagala demokratka Kamala Harris.

77-letni Allan Lichtman, ki ga ameriški analitiki imenujejo Nostradamus za volitve, je svoj model izdelal leta 1981 in od leta 1984 ni zgrešil napovedi. Lichtman zanemarja ankete in analitike, upošteva pa svojih 13 ključev za osvojitev Bele hiše, ki slonijo na 120 letih izidov predsedniških volitev.

Lichtman je v nasprotju z veliko večino analitikov pravilno napovedal zmago Donalda Trumpa leta 2016 in potem tudi Joeja Bidna leta 2020.

Pomembni dejavniki so po njegovem modelu izid volitev sredi predsedniškega mandata, kdo je trenutni predsednik, izid strankarskih volitev, kratkoročni in dolgoročni gospodarski obeti, spremembe v politiki, družbeni nemiri, škandali v Beli hiši, karizma predsednika, karizma izzivalca, polomije v zunanji politiki in uspehi v zunanji politiki.

Kamali Harris v prid govori dejstvo, da gospodarstvo raste, ni kandidata tretje stranke, ker je Robert F. Kennedy prestopil k Trumpu, stranka pa se je poenotila zanjo tudi brez udeležbe na strankarskih volitvah. Protesti proti vojni v Gazi za Lichtmana niso resni družbeni nemiri, politični dosežki vlade Joeja Bidna pa so po njegovi oceni pozitivni, v Beli hiši niti ni bilo škandalov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje