Pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi: Hamas se pogovorov v Dohi ni udeležil

Svet 15. Avg 202407:34 > 20:46 4 komentarji
palestinski otroci, hrana
Foto: PROFIMEDIA

V Katarju se je danes začel nov krog pogajanj v prizadevanjih za prekinitev ognja v Gazi in izpustitev izraelskih talcev, ki jih je 7. oktobra lani zajel Hamas. Pogajanj se udeležujejo posredniki iz Katarja, Egipta in ZDA ter izraelska delegacija, medtem ko predstavnikov Hamasa na pogovorih ni. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem v sredo v Ankari sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Razpravljala sta "o korakih, ki jih je treba sprejeti za trajno prekinitev ognja v Gazi".

Pogajanja so v veliki meri zastala, uboj političnega vodje Hamasa v Teheranu pa je še dodatno zaostril razmere v regiji. Posredniki upajo, da bodo pogajanja in morebitna sklenitev dogovora odvrnili Iran od napada na Izrael.

Pogajanj se udeležujejo vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in izraelska delegacija, v kateri je tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea.

Predstavniki Hamasa neposredno ne sodelujejo na pogovorih. Kot je pred pogovori sporočilo palestinsko islamistično gibanje, pa ostaja zavezano načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na predlogih predsednika ZDA Joeja Bidna. Ta je maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo skoraj popolnoma uničene enklave.

evakuacija iz mesta Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Hamas je pred začetkom pogovorov poudaril, da se ne bo pogajal o nobenih novih pogojih za premirje ali izpustitev talcev.

Intenzivna prizadevanja za obnovitev pogajanj je sprožila zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu po uboju političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra. Iran, ki za uboj Hanije krivi Izrael, je napovedal odziv. Kot je sicer v sredo povedal visoki iranski uradnik, bi odziv Teherana lahko preprečil le dogovor o prekinitvi ognja v Gazi.

ZDA: Pogajanja namenjena podrobnostim izvajanja sporazuma

Bela hiša je pred današnjim začetkom pogovorov strani pozvala, naj se pogajanj udeležijo. Izrael in Hamas pa je Washington pozval k pripravljenosti na kompromis. “Obe strani morata skleniti kompromis,” je za CNN dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby.

Pogovore je kasneje označil za “obetaven začetek” in izrazil pričakovanje, da se bodo nadaljevali še v petek. “Smo na točki, ko je okvir sporazuma splošno sprejet in vrzeli, ki jih je treba zapolniti, zadevajo njegovo izvajanje,” je pojasnil.

Pogajanja v Dohi so po njegovih besedah namreč namenjena podrobnostim izvajanja sporazuma. “Včasih je najtežje ob koncu pogajanj, ko se govori o takšnih podrobnostih,” je dejal Kirby. Izrazil je upanje, da bo v prihodnjih urah in dneh prišlo do napredka. “Še vedno je veliko dela,” je dodal Kirby in ocenil, da danes ni pričakovati zaključka razprav.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in katarski premier Mohamed bin Abdulrahman pa sta opozorila tako Iran in Hamas kot Izrael, da “nobena stran v regiji ne sme delovati v smeri spodkopavanja prizadevanj za sklenitev dogovora,” je sporočil State Department.

V Gazi ubitih več kot 40.000 Palestincev: “Temačen mejnik za svet”

Izrael danes nadaljuje napade na Gazo, kjer je bilo v minulih 24 urah ubitih najmanj 40 ljudi. Kot je sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi, je od začetka vojne 7. oktobra lani število ubitih Palestincev na območju Gaze preseglo 40.000.

Današnji dan predstavlja “temačen mejnik za ves svet”, se je odzval visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. “V zadnjih desetih mesecih je bilo v Gazi v povprečju vsak dan ubitih okoli 130 ljudi. Obseg uničenja domov, bolnišnic, šol in verskih objektov s strani izraelske vojske je pretresljiv,” je dejal in opozoril, da je med mrtvimi največ žensk in otrok.

palestinka
Foto: PROFIMEDIA

Turški predsednik sprejel palestinskega kolega

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo v Ankari sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Razpravljala sta “o korakih, ki jih je treba sprejeti za trajno prekinitev ognja v Gazi”, so po pogovorih sporočili iz Erdoganovega urada, poročajo tuje tiskovne agencije.

Erdogan, ki ostro obsoja izraelsko vojno v palestinski enklavi, je med srečanjem z Abasom znova kritiziral molk nekaterih zahodnih držav ob vedno večjem številu smrti v Gazi, kar je po navedbah turškega predsedstva “nesprejemljivo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan in Abas
Foto: PROFIMEDIA

Dodal je, da bi morale vse države, zlasti muslimanske, okrepiti svoja prizadevanja za dosego takojšnje prekinitve ognja v Gazi in zagotoviti nemoteno dobavo humanitarne pomoči Palestincem.

Abas se je pred obiskom v Turčiji v začetku tedna mudil v Moskvi, kjer se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Danes pa bo v Ankari nagovoril turški parlament.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje