Nov raketni napad na trgovsko ladjo v bližini Jemna

Svet 21. Avg 202411:28 0 komentarjev
napad na ladjo
Slika je simbolična (Foto: Reuters)

V bližini jemenskega pristaniškega mesta Hodejda so trije raketni izstrelki zadeli trgovsko ladjo in ji tako omejili možnost manevriranja. Zaenkrat ne poročajo o morebitnih žrtvah napada.

Tovorna ladja je sprva izmenjala ogenj z dvema manjšima ploviloma. Na prvem je bilo od tri do pet potnikov, na drugem pa okoli deset. Ladjo sta nato zadela dva izstrelka, pozneje pa še tretji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO).

Odgovornosti za raketni napad še ni prevzel nihče.

Napade na tovorne ladje v okolici Jemna, zlasti v Rdečem morju, sicer od novembra lani izvajajo jemenski hutijevci z utemeljitvijo, da v podporo Palestincem v Gazi obstreljujejo z Izraelom povezana plovila.

ZDA in Združeno kraljestvo so januarja v odgovor izvedli več povračilnih napadov na cilje hutijevcev v Jemnu, vendar to ni odvrnilo upornikov, ki so zatrdili, da bodo ciljali ameriška in britanska plovila ter vse ladje, namenjene v izraelska pristanišča. Kot je medtem v začetku avgusta ocenil vodja hutijevcev Abdul Malik al Huti, je bilo do takrat tarča napadov že 177 plovil.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!