Nov režim prehajanja mej v EU se spet zamika: “To je prava zmešnjava”

Svet 10. Okt 202405:15 3 komentarji
Kontrola dokumentov
Kontrola dokumentov (Foto: PROFIMEDIA)

V novembru bi moral začeti veljati nov režim prehajanja mej v Evropski uniji, a bi se lahko njegova uvedba znova (že tretjič) zamaknila. Več evropskih držav ima namreč o sistemu še vedno pomisleke. Diplomatski viri pravijo, da gre za "pravo zmešnjavo".

Evropska unija je že dvakrat preložila nov sistem prehajanja meja. Po prvih napovedih bi moral biti uveden že lansko poletje, a so uvedbo preložili na letošnji oktober. Nato pa še z oktobra na november. Kot kaže, se bodo načrti že tretjič izjalovili.

Po poročanju Guardiana so namreč Francija, Nizozemska in Nemčija znova izrazile več pomislekov o uvedbi tako imenovanega vstopno-izstopnega sistema (EES), ki od državljanov držav nečlanic Unije za vstop v schengen zahteva odvzem prstnih odtisov ali fotografiranje.

Diplomatski viri iz EU so v sredo dejali, da je zaradi ponovnih pomislekov zelo malo verjetno, da bi se lahko sistem v katerikoli obliki začel uporabljati do postavljenega roka, ki je trenutno še 10. november. Evropska komisija je ta datum napovedala konec septembra, napovedi na svoji spletni strani pa še niso popravili.

Na današnjem zasedanju notranjih ministrov v Luksemburgu naj bi se ti seznanili z načrti in morebitnimi alternativnimi možnostmi, tudi poroča Guardian.

prstni odtis
Prstni odtis na meji (Foto: PROFIMEDIA)

Francija, Nemčija in Nizozemska, ki sprejmejo približno 40 odstotkov vsega vstopnega prometa v EU, so v začetku septembra na Evropsko komisijo naslovile pismo, v katerem so poudarile, da ne morejo podpisati izjave, da so pripravljene na uvedbo sistema. Izrazile so predvsem pomisleke o zmogljivosti letališč na gnečo, Francija pa je bila zaskrbljena tudi zaradi gneče, ki že sicer med šolskimi počitnicami nastaja med britanskim Doverjem in Francijo. Čeprav so se pogovori od takrat nadaljevali, rešitve ni bilo mogoče najti.

Kakšne so alternative?

Ena od alternativ naj bi vključevala postopno uvedbo celotne sheme EES. Najprej naj bi se uvedla na pristaniščih, nato pa prešla še na letališča, uvedba pa bi skupaj trajala od nekaj mesecev do enega leta.

Druga alternativna možnost bi vključevala uvedbo sistema EES Lite, a bi se ta zamaknila na nedoločen datum v naslednjem letu. V okviru te možnosti bi se vsi podatki s potnih listov potnikov prenesli v eno zbirko podatkov, podatki o prstnih odtisih oziroma fotografije pa bi pridobili pozneje. Kot so utemeljili pobudniki alternative, bi s tem zmanjšali gnečo na obremenjenih pristaniščih, kot je denimo Dover, ki bi nastala ob odvzemu prstnih odtisov.

Še ena predlagana možnost je, da bi EU namesto odvzema podatkov na mejah prišlekom dovolila, da biometrične podatke dodatno vnesejo v aplikacijo.

Po besedah enega izmed virov, ki ni želel biti imenovan, gre za “pravo zmešnjavo”, saj voditelji EU sploh ne vejo, kako nadaljevati.

Na N1 smo septembra že podrobneje pisali o novem režimu prehajanja zunanjih mej EU. Kot smo izpostavili, gre pri uvedbi sistema EES za prvi korak k spremembi, ki bi ga pol leta po spremembi zaokrožila uvedba sistema ETIAS. Gre za celovit sistem za izdajo dovoljenj za vstop na ozemlje EU. Nova sistema naj bi odpravila podrobne kontrole na mejah, žigosanje potnih listov in večurno čakanje na okencih mejnih uradnikov. Več o tem lahko preberete v članku Prihaja nov režim prehajanja zunanjih mej EU: kaj se spreminja za potnike.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje