Nov seznam najmočnejših potnih listov: na katerem mestu je slovenski?

Magazin 24. Jul 202409:01 0 komentarjev
potni list in štempiljka
Foto; PROFIMEDIA

Na vrh seznama najmočnejših potnih listov se je, tako kot že nekaj zaporednih let, zavihtel Singapur. Njegovi državljani se lahko brez vizuma odpravijo v skoraj 200 držav po vsem svetu. V koliko držav pa lahko potujemo s slovenskim potnim listom?

Londonsko svetovalno podjetje Henley Passport Index vsako leto objavi seznam najmočnejših potnih listov na svetu. Na vrhu lestvice že nekaj let kraljuje Singapur, imetniki tega potnega lista pa lahko vstopijo v 195 držav, poroča CNN.

Med evropskimi državami so najvišje, na drugem mestu, uvrščene Francija, Nemčija, Italija in Španija. Njihovi državljani lahko z veljavnim potnim listom potujejo v 192 držav.

Tudi slovenski potni list se uvršča na visoko deseto mesto, ki si ga deli še z Islandijo, Latvijo in Slovaško. S slovenskim potnim listom lahko brez vizuma obiščete 184 držav.

Seznam držav temelji na podatkih Mednarodnega združenja za zračni promet (IATA) in razvršča potne liste glede na to, v koliko držav imajo njihovi imetniki vstop brez predhodnega urejanja vizuma. Strokovnjaki so primerjali svoboščine v 227 državah in ozemljih.

Seznam najmočnejših potnih listov za leto 2024

1. Singapur (195 destinacij)

2. Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Španija (192)

3. Avstrija, Finska, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Južna Koreja, Švedska (191)

4. Belgija, Danska, Nova Zelandija, Norveška, Švica, Združeno kraljestvo (190)

5. Avstralija, Portugalska (189)

6. Grčija, Poljska (188)

7. Kanada, Češka, Madžarska, Malta (187)

8. Združene države Amerike (186)

9. Estonija, Litva, Združeni arabski emirati (185)

10. Islandija, Latvija, Slovaška, Slovenija (184)

Pričakovano na dnu lestvice najdemo države, ki so vpete v konflikte in kjer divjajo oboroženi spopadi — Somalija (35), Pakistan (33), Jemen (33), Irak (31), Sirija (28). Državljani Afganistana, ki se uvršča na samo dno seznama, lahko brez vizuma potujejo v le 26 držav. To pomeni, da se je v skoraj dveh desetletjih ocenjevanja Afganistan letos znašel na najnižjem mestu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!