Evropski poslanci za odpravo omejitev uporabe zahodnega orožja proti Rusiji

Svet 19. Sep 202413:59 > 16:09 7 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Evropski poslanci so sprejeli resolucijo, v kateri članice EU pozivajo k odpravi omejitev pri uporabi zahodnega orožja v ukrajinskih rokah proti legitimnim ciljem v Rusiji. Parlament je ob tem članice pozval, da ne zmanjšujejo vojaške pomoči Kijevu in se zavzel za nove sankcije. Evropska komisija je medtem napovedala pomoč pri oskrbi Ukrajine z elektriko in popravilih električnega omrežja.

Evropski parlament je podprl resolucijo, s katero članice EU poziva k odpravi omejitev, ki Ukrajini preprečujejo uporabo zahodnih oborožitvenih sistemov proti legitimnim vojaškim ciljem v Rusiji. Evropski poslanci v resoluciji, ki so jo potrdili s 425 glasovi za, 131 proti in 63 vzdržanimi, opozarjajo, da brez odprave omejitev Ukrajina ne more v celoti uresničevati svoje pravice do samoobrambe.

Prepričani so, da lahko pomanjkljiva dobava streliva in omejitve njegove uporabe izničijo učinek dosedanjih prizadevanj. Ob tem vse članice pozivajo, naj izpolnijo svoje zaveze iz marca lani, da Ukrajini dostavijo milijon kosov streliva, ter pospešijo dobavo orožja, sistemov zračne obrambe in streliva. Poslanci prav tako menijo, da bi se morale članice EU in Nata zavezati k letni vojaški podpori Ukrajine v višini najmanj 0,25 odstotka njihovega BDP, so sporočili iz parlamenta.

Evropski parlament je v resoluciji pozval tudi k razširitvi sankcij proti Rusiji, Belorusiji ter državam in subjektom zunaj EU, ki Rusiji zagotavljajo vojaško tehnologijo in tehnologijo z dvojno rabo. Obsodil je nedavni prenos balističnih raket iz Irana v Rusijo in se zavzel za zaostritev sankcij proti Teheranu in Severni Koreji zaradi njune podpore ruski invaziji na Ukrajino.

Poslanci hkrati želijo, da EU in podobno misleči partnerji vzpostavijo pravno ureditev za zaplembo ruskega državnega premoženja, ki ga je EU zamrznila, in za uporabo tega premoženja v okviru prizadevanj za poravnavo škode, ki jo je utrpela Ukrajina.

Uničen transformator razstavljen v središči Kijeva
Uničen transformator razstavljen v središči Kijeva (Foto: REUTERS/Alina Smutko)

V Evropski komisiji so danes tudi sklenili, da bo EU Ukrajini za energetsko oskrbo čez prihajajočo zimo namenila nekaj manj kot 160 milijonov evrov. Unija bo namenila za 60 milijonov humanitarne pomoči, med drugim v obliki grelnikov in zatočišč. Nekaj manj kot 100 milijonov evrov pa bo šlo za popravila infrastrukture in dobavo obnovljivih virov energije, kot so solarni paneli. To pomoč bo EU financirala s prihodki od upravljanja v okviru zahodnih sankcij zamrznjenega ruskega premoženja, je pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ukrajina po besedah predsednice Komisije za zimo potrebuje 17 gigavatov energije, EU pa bo državo podprla tudi pri popravilih v spopadih poškodovane energetske infrastrukture. Cilj je, da bi popravili za 2,5 gigavata proizvodnih zmogljivosti, pri čemer se bodo osredotočili predvsem na termo- in hidroelektrarne. Poleg tega namerava EU povečati izvoz energije v Ukrajino, in sicer za dva gigavata.

S popravili in povečanim izvozom bi tako po besedah predsednice komisije pokrili več kot četrtino ukrajinskih potreb. Viri v Bruslju so pojasnili, da je bilo za približno 10 gigavatov zmogljivosti že popravljenih, tako da bo ob upoštevanju pomoči EU po trenutnih izračunih Kijeva nepokritih še za približno štiri gigavate energetskih potreb.

Podpora Ukrajini pri njeni energetski oskrbi čez zimo bo ena od osrednjih tem petkovih pogovorov predsednice komisije z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v Kijevu. Od začetka ruske agresije na Ukrajino je sicer EU ukrajinskemu energetskemu sektorju namenila najmanj dve milijardi evrov, je danes v Bruslju povedala von der Leyen. Poleg srečanja z von der Leyen čaka Zelenskega tudi pot v ZDA, kjer se bo prihodnji teden sestal s predsednikom ZDA Joejem Bidnom, podpredsednico Kamalo Harris, namerava pa se srečati tudi z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje