Nov sveženj sankcij EU proti Moskvi bo omejil ruske prihodke od energentov

Svet 20. Jun 202411:25 5 komentarjev
Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Članice EU so se danes dogovorile o že 14. svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino. Kot je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo ta sveženj Rusiji dodatno otežil dostop do ključnih tehnologij in omejil ruske prihodke od energentov.

Kot je belgijsko predsedstvo Sveta EU zapisalo na družbenem omrežju X, so se o novem svežnju sankcij proti Rusiji danes dogovorili stalni predstavniki držav članic pri EU. Evropska komisija jim je predlog predstavila v začetku maja.

“Ta sveženj prinaša nove usmerjene ukrepe in povečuje vpliv obstoječih sankcij, saj zapira vrzeli,” so navedli.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem sporočila, da bo nov paket sankcij Moskvi še otežil dostop do ključnih tehnologij, pa tudi dodatno omejil njene prihodke od energentov.

Po poročanju spletnega portala Euronews namreč sankcije vključujejo tudi prepoved nadaljnjega izvoza ruskega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG), ki v unijo pride iz Rusije.

EU je tako proti Rusiji od začetka njene agresije na Ukrajino februarja 2022 sprejela že 14 paketov sankcij. Med ključnimi ukrepi je embargo na uvoz večine ruske nafte v EU, pri čemer je unija skupaj s partnericami v skupini G7 uvedla tudi cenovno kapico za nafto, ki jo Rusija izvaža v tretje države.

Ukrepi iz prejšnjih svežnjev pa vključujejo še prepoved uvoza in izvoza blaga, sektorske gospodarske sankcije in izključitev ruskih bank iz sistema Swift.

Rusija znova napadla ukrajinsko energetsko infrastrukturo

Rusija je v zračnem napadu napadla energetsko infrastrukturo v Ukrajini. O škodi so med drugim poročali iz Vinice, Dnipropetrovska, Donecka in Kijeva. Ukrajina je medtem z droni izvedla napade na skladišča z gorivom v Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje