Nov ukrajinski napad na eno najpomembnejših ruskih naftnih rafinerij

Svet 06. Jun 202410:43 > 19:16 5 komentarjev
Ruski napad v Poltavski oblasti
Ruski napad v Poltavski oblasti (Foto: REUTERS)

Ukrajina je z droni izvedla nov napad na rafinerijo nafte v kraju Novošahtinsk v regiji Rostov, ki velja za eno najpomembnejših na jugu Rusije.

Ukrajina je ponoči izvedla nove napade z brezpilotnimi letalniki na več ruskih regij. Eden od napadov je bil usmerjen na rafinerijo nafte v južni regiji Rostov, je sporočil guverner regije Vasilij Golubev. Dodal je, da napad ni terjal žrtev, je pa povzročil požar, zaradi česar so morali ustaviti obratovanje rafinerije.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je zračna obramba ponoči sestrelila 13 ukrajinskih dronov nad okupiranim polotokom Krim, še šest pa nad Belgorodom. Nad regijo Rostov je zračna obramba sestrelila eno raketo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina je z droni napadla tudi rafinerijo nafte v kraju Novošahtinsk v regiji Rostov. “Po napadu je v rafineriji Novošahtinsk izbruhnil požar. Delo je bilo zaradi napada prekinjeno, osebje pa se je umaknilo na varno,” je dejal Golubev in dodal, da požar gasi več deset gasilcev.

Rafinerija v kraju Novošahtinsk velja za eno najpomembnejših rafinerij nafte na jugu Rusije. Nahaja se približno deset kilometrov vzhodno od meje z Ukrajino in je redno tarča napadov z droni.

Ukrajinske sile so sicer ponoči z dronom uničile tudi rezervoar nafte v skladišču v Starem Oskolu, severno od ukrajinske meje, je potrdil guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov. Dodal je, da so požar hitro pogasili in da napad ni terjal žrtev.

Ponoči je bila tarča napadov tudi ukrajinska regija Dnipropetrovsk. Ruske sile so regijo napadle z 18 droni in dvema balističnima raketama iskander. Zračna obramba je sestrelila 17 dronov, je sporočila ukrajinska vojska, pri čemer informacij o morebitnih žrtvah ali škodi ni podala, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kijev ukazal evakuacijo otrok in njihovih skrbnikov iz regije Doneck

Ukrajina je danes ukazala evakuacijo otrok s skrbniki iz več mest in vasi na vzhodu regije Doneck, kjer se znova krepijo spopadi z Rusijo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, da Rusija bojno moč zdaj osredotoča na to regijo. V mestu Časiv Jar je v spopadih umrla ena oseba, je sporočil guverner regije Vadim Filaškin.

“To je pomembna odločitev in njen glavni namen je rešiti življenja naših otrok,” je zapisal in pojasnil, da se varnostne razmere v regiji nenehno poslabšujejo, medtem ko se intenzivnost obstreljevanja povečuje. Filaškin je med cilji ruskega obstreljevanja navedel mesto Liman, ki ga je Moskva v začetku vojne že osvojila, in še nekaj vasi v bližini frontne linije, denimo vas Progres, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozorila o premiku ruske bojne moči na regijo Doneck prihajajo mesec dni po tem, ko je Moskva Kijev prisilila, da v severovzhodno obmejno regijo Harkov premesti vojake in opremo z drugih območij frontne linije.

Filaškin je še pred tem sporočil, da je bila v ločenih ruskih napadih v regiji Doneck ubita ena oseba, še tri pa so bile ranjene. Po njegovih besedah sta bila v sredo v ruskih napadih ubita dva civilista, več kot deset pa jih je bilo ranjenih.

Iz regije Doneck so spričo okrepljenih napadov že evakuirali več kot 217 ljudi, med njimi 61 otrok, je še navedel Filaškin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje