Nov ukrep nizozemske vlade: nič več subvencij za zavrnjene prosilce za azil

Svet 05. Sep 202417:37 2 komentarja
Nizozemska ministrica za azil Marjolein Faber
Nizozemska ministrica za azil Marjolein Faber (Foto: PROFIMEDIA)

Nova desna nizozemska vlada bo 1. januarja ukinila državne subvencije za nastanitev zavrnjenih prosilcev za azil, je v sredo sporočila ministrica za azil Marjolein Faber, ki je članica skrajno desne Stranke za svobodo (PVV). Dodala je, da gre za ljudi, ki bi morali že zdavnaj zapustiti državo.

Povedala je, da se je posvetovala z oblastmi v petih velikih in večjih mestih, v katerih zavrnjenim prosilcem za azil nudijo zasilno namestitev v okviru t. i. sheme “postelja-kopel-kruh”. Poudarila je, da se zavzema za vrnitev teh prosilcev za azil in ne za njihovo subvencionirano nastanitev.

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven in Groningen od leta 2019 zavrnjenim prosilcem za azil zagotavljajo nastanitev in minimalne pogoje za življenje, da ne bi postali brezdomci in morda povzročali nevšečnosti. Ta mesta bodo lahko zanje skrbela še naprej, vendar samo na lastne stroške. V Amsterdamu so že napovedali, da bodo sredstva zagotavljali vsaj še prihodnje leto.

Javna radiotelevizija NOS je poročala, da je nizozemska vlada za nastanitev zavrnjenih prosilcev za azil doslej porabila približno 30 milijonov evrov na leto. To je bil začasen ukrep, dokler se ne vrnejo v matično državo, odidejo v drugo državo ali dobijo pravico do bivanja na Nizozemskem.

Dick Schoof
Dick Schoof (Foto: PROFIMEDIA)

Doslej najbolj desna nizozemska vlada je nastopila v začetku letošnjega julija, potem ko je bila na novembrskih parlamentarnih volitvah relativna zmagovalka skrajno desna stranka PVV, ki je izrazito nastrojena proti priseljevanju.

Premier je sicer nekdanji vodja nizozemske obveščevalne službe Dick Schoof, ker vodja PVV Geert Wilders zaradi skrajnih stališč do muslimanov in EU ni imel zadostne podpore za položaj predsednika vlade med strankami. Schoof je zagotovil, da bo odločno izvajal načrte koalicijske vlade, vključno s strožjo politiko priseljevanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje