Nova anketa CNN: komu kaže bolje za zmago na volitvah v ZDA?

Svet 25. Sep 202412:08 0 komentarjev
Donald Trump, Kamala Harris, volitve, zda, soočenje, rokovanje
Foto: Brian Snyder/REUTERS

Septembrska anketa CNN kaže, da bo tekma med Kamalo Harris in Donaldom Trumpom napeta do konca. Med kandidatoma je namreč zgolj odstotek razlike. Kaj še ugotavlja?

Tekma med kandidatoma za ameriškega predsednika bo izjemno napeta. Kot v najnovejši raziskavi ugotavlja CNN, bo nekdanji ameriški predsednik in republikanski kandidat Donald Trump nagovarjal svojo zvesto bazo volilcev, medtem ko jih bo dozdajšnja podpredsednica in demokratska kandidatka Kamala Harris nagovarjala z močnejšo osebno privlačnostjo.

Med verjetnimi ameriškimi volilci po rezultatih ankete, ki jo je za CNN izvedla družba SSRS, Harris podpira 48, Trumpa pa 47 odstotkov vprašanih. Prezgodaj je tako napovedati, kdo bo na koncu povedel v tej tekmi.

Oba kandidata sta ob tem prejela večino podpore med svojimi volilci. Gre za pomemben preobrat. V zadnji nacionalni anketi CNN, ki jo je medijska hiša opravila julija, le malo po Bidnovem odstopu od kandidature, so se demokrati namreč množično obračali k Trumpu.

Anketa kaže, da je Harris začela graditi pozitivno javno podobo, saj je Trumpa prehitela v nekaterih meritvah, ki kažejo, kakšen odnos ima javnost do kandidatke oziroma kandidata. Volilci so bolj naklonjeni tudi demokratskemu kandidatu za podpredsednika. Timu Walzu je namreč naklonjenih 36 odstotkov, nenaklonjenih pa 32 odstotkov vprašanih, republikancu J. D. Vanceu pa je naklonjenih 30 odstotkov, nenaklonjenih pa 42 odstotkov vprašanih.

Foto: PROFIMEDIA

Harris vodi predvsem med volilci, mlajšimi od 35 let. V tej skupini je prejela 12 odstotnih točk podpore več kot Trump. Gre za skupino ljudi, ki so zelo nezadovoljni s svojim vplivom v ameriški politiki, a ostajajo optimistični o prihodnosti države, piše CNN. Kljub vsemu pa je razlika še vedno veliko manjša, kot je bila na prejšnjih volitvah. Leta 2020 je zdajšnji predsednik Joe Biden v tej skupini zmagal z 21-odstotnimi točkami prednosti pred Trumpom.

Razlika je opazna tudi pri delitvah po spolu. Mlade ženske volilke so bolj naklonjene Harris, medtem ko je pri mladih moških tekma med kandidatoma tesnejša.

SSRS je raziskavo med 2.074 registriranimi volilci opravila med 19. in 22. septembrom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!