Kaj kaže nova javnomnenjska anketa pred volitvami v ZDA

Svet 02. Sep 202408:46 6 komentarjev
Kamala Harris in Donald Trump
Foto: Elizabeth Frantz/Umit Bektas/REUTERS

Nova javnomnenjska anketa pred volitvami v ZDA je pokazala, da je Kamala Harris na nacionalni ravni rahlo povečala prednost pred Donaldom Trumpom. Anketa je pokazala tudi, da ima Harris močnejšo podporo med ženskami, Trump pa med moškimi.

Demokratska kandidatka na predsedniških volitvah v ZDA Kamala Harris je rahlo povečala prednost na nacionalni ravni pred republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom, kaže prva večja javnomnenjska raziskava po nacionalni konvenciji demokratske stranke sredi avgusta.

Anketa, ki jo je za televizijo ABC in časopis Washington Post izvedel inštitut Ipsos, kaže, da Harris na nacionalni ravni podpira 50 odstotkov registriranih volilcev, Trumpa pa 46 odstotkov. Med tistimi, ki se nameravajo udeležiti volitev, je razmerje 52 proti 46 odstotkov v korist Harris. Velja opozoriti, da so v javnomnenjski raziskavi predvideli možno 2-odstotno statistično napako. Pred konvencijo v začetku avgusta je anketa Ipsosa pokazala 49 odstotkov podpore za Harris in 45 odstotkov za Trumpa med registriranimi volilci. Med tistimi, ki se nameravajo udeležiti volitev, pa je bilo razmerje 51 proti 45 odstotkom za demokratko.

Podpora na nacionalni ravni sicer v boju za Belo hišo ne igra tako zelo pomembne vloge. Kandidati se namreč bolj osredotočajo na nihajoče zvezne države (swing states), v katerih so razmerja med demokrati in republikanci zelo tesna. Na zelo tesen boj kaže več javnomnenjskih anket v teh zveznih državah, kjer je razlika med Trumpom in Harris pogosto v obsegu statistične napake. Demokratska kandidatka je sicer v primerjavi z Joejem Bidnom v nihajočih državah močno okrepila demokratski položaj.

Bela Hiša
Foto: Al Drago/REUTERS

Volilci in volilke vsak na svojem bregu

Anketa agencije Ipsos, ki so jo med 23. in 27. avgustom izvedli med 2.500 odraslimi Američani, je še pokazala močne delitve glede na spol. Harris je prednost utrdila pri volilkah (51 proti 41 odstotkov v njeno korist), Trump pa pri volilcih (51 proti 46 odstotkov v njegovo korist). Velik preobrat po demokratski konvenciji anketa ugotavlja pri belih ženskah, saj je imel Trump med njimi v začetku avgusta 13 odstotkov prednosti, sedaj pa le še dva odstotka. Pri belih moških mu je prednost narasla s 13 na 21 odstotkov.

Anketa Ipsos med drugim ugotavlja, da prestop neodvisnega kandidata Roberta Kennedyja mlajšega k Trumpu ni izboljšal položaja republikanca, ampak celo koristi Harris. Medtem je demokratski podpredsedniški kandidat Tim Walz še vedno precej bolj priljubljen od republikanskega Jamesa Davida Vancea. O Walzu ima pozitivno mnenje 42 odstotkov vseh volilcev, o Vanceu pa 32 odstotkov.

Nova anketa je pokazala, da večina volilcev glede glavnih predvolilnih vprašanj, kot so gospodarstva, inflacije in priseljevanja, bolj zaupa Trumpu. Njegova prednost pred Harris med vsemi volilci je pri vprašanju gospodarstva in inflacije osem odstotkov, glede priseljevanja pa devet odstotkov. Harris je izničila Trumpovo prednost pri vprašanju boja proti kriminalu, Trump pa še vedno rahlo vodi pri vprašanju urejanja vojne med Izraelom in Hamasom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje