NOVA Bolgarija nominirana za prestižno nagrado emmy

Svet 09. Avg 202417:44 0 komentarjev
emmy
Foto: United Media

Bolgarski medij NOVA je prvič nominiran za prestižno nagrado emmy, v kategoriji Novice in aktualni dogodki.

Prvič v zgodovini podeljevanja prestižnih nagrad emmy je v kategoriji Novice in aktualni dogodki nominiran bolgarski medij. Mednarodna akademija televizijske umetnosti in znanosti je prepoznala poročanje raziskovalne novinarke televizije NOVA Mariete Nikolajeve in snemalca Tasija Asenova o največji bolgarski begunski tragediji, ki se je zgodila v bližini Lokorskega.

Dokaz za uspeh NOVA so tudi druge nominacije v tej kategoriji – od BBC, Sky News, Channel 4, Al Jazeera, Globo News in UVDA, ki prihajajo iz petih drugih držav – Združenega kraljestva, Brazilije, Indije, Izraela in Katarja.

17. januarja lani so v bližini Lokorskega našli 18 mrtvih prebežnikov – otrok in moških –, ki so se med poskusom nezakonitega prečkanja meje zadušili v posebej zgrajenih skrivališčih. Vozilo je bilo obloženo in pod pritiskom kot kovinska krsta – brez kisika in svetlobe. Sedem mučnih ur. Nekateri so preživeli po naključju, saj je voznik po tehnični okvari v tovornjaku vozilo zapustil in pobegnil. Preživeli, ki so bili med življenjem in smrtjo, so se z zadnjimi močmi plazili in prosili za pomoč.

Emmyji
Foto: United Media

Šest preživelih je ekskluzivno stopilo pred novinarko Marieto Nikolajevo in kamero Tasija Asenova ter pripovedovalo srce parajočo zgodbo o grozoti smrtonosnega potovanja, o trgovini z migranti in nemočnem občutku, ko ti prijatelji umirajo v naročju. Vsi so v iskanju normalnega življenja pobegnili iz Afganistana. Pravijo, da je tovornjak prešel štiri policijske kontrolne točke, odkar je prestopil mejo na poti v Sofijo. Zaradi tragičnega dogodka so aretirali šest Bolgarov, ki so organizirali nezakonit prevoz in zanj vzeli visoke zneske. Med njimi je tudi nekdanji mejni policist.

Emmyji
Novinarka Marieta Nikolajeva (Foto: United Media)

“Nominacija za nagrado emmy je izjemen dosežek za NOVA in Bolgarijo. V veliko čast nam je, da je NOVA prvi bolgarski medij, ki ga je Mednarodna akademija televizijskih umetnosti in znanosti prepoznala v tej kategoriji s tako resno konkurenco. Čestitam Marieti in Tasiju. Njuno natančno novinarsko delo ju uvršča med najbolj izkušene novinarje z vsega sveta. Priznanje je še toliko bolj dragoceno, ker prihaja v letu, ko NOVA praznuje 30. obletnico delovanja, in potrjuje rezultate naše zavezanosti k zagotavljanju kakovostnega televizijskega novinarstva,” je komentiral Dirk Gerkens, generalni direktor Nova Broadcasting Group.

Emmyji
Snemalec Tasi Asenov (Foto: United Media)

“V svetu, ki ga pretresajo vse večji nemiri in konflikti, je pomen zanesljivega televizijskega novinarstva še pomembnejši kot kdajkoli prej,” je dejal Bruce L. Paisner, predsednik in izvršni direktor Mednarodne akademije televizijskih umetnosti in znanosti. “Pozdravljamo novinarje po vsem svetu, ki vsak dan tvegajo svojo varnost in včasih svoja življenja, da bi v ospredje postavili pomembna človeška in politična vprašanja.”

Emmyji
Foto: United Media

Poleg tragedije v bližini Lokorskega so za nagrado emmy v kategoriji Novice in aktualni dogodki nominirane tudi zgodbe o spopadu med Izraelom in Hamasom, plačilni shemi v mestnem svetu Ria de Janeira, preiskavi pokola 7. oktobra, v katerem so Hamasovi teroristi v Izraelu ubili več kot 1.200 ljudi, prikritem poročilu o tajni bolnišnici med državljansko vojno v Mjanmaru, smrtonosni goljufiji  za posojila v Indiji in zgodba dveh sorojencev, ki ju je zajel Hamas.

Mednarodni zmagovalci nagrad emmy v kategoriji Novice in aktualni dogodki bodo počaščeni skupaj s svojimi ameriškimi kolegi na slovesni prireditvi 25. septembra letos v New Yorku.

O NOVA Bolgarija

NOVA je vodilni poljudnoznanstveni televizijski kanal v Bolgariji, ki ga odlikujejo inovativni programi in uvedba številnih mednarodnih televizijskih formatov v državi. Podpora bolgarskim filmom in serijam je postala blagovna znamka tega medija. NOVA ponuja visokokakovostne aktualne oddaje, njene informativne oddaje pa so po letnih poročilih Reutersovega inštituta za preučevanje novinarstva med vodilnimi viri informacij. Za sporočilom “Zaupajte izkušnjam” stojijo uveljavljeni novinarji, katerih poslanstvo je objektivno poročanje. Medij ima sklenjene sporazume o sodelovanju z ameriško agencijo za globalne medije, CNN in DW. NOVA je v portfelju enega največjih večplatformnih in tehnoloških podjetij v Bolgariji – Nova Broadcasting Group, ki je del United Media, člana vodilnega telekomunikacijskega in medijskega operaterja v jugovzhodni Evropi, United Group.

*United Media posluje v osmih državah in ima v svojem portfelju 55 televizijskih programov, vključno z N1 in Novo TV, dnevne časopise, kot sta Danas in Nova, ter številne radijske postaje. N1 Slovenija, Forbes Slovenija in Sportklub Slovenija so del United Media, ki je v lasti skupine United, del katere je tudi Telemach.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!