Nova omejitev talibanov bi lahko vodila do izbruha bolezni: “Trpeli bodo otroci”

Svet 22. Sep 202405:05 7 komentarjev
Cepivo proti otroški paralizi
Cepivo proti otroški paralizi v obliki kapljic (Foto: PROFIMEDIA)

Afganistanu zaradi nove omejitve talibanskih oblasti grozi izbruh otroške paralize – "začasno" so namreč zaustavili kampanjo cepljenja po domovih. V zdravstvenih ekipah so bile predvsem ženske, ukinitev pa naj bi bila povezana s pomisleki o varnosti in sodelovanju žensk. "Trpeli bodo nedolžni otroci," ob tem opozarja nekdanja zdravstvena delavka, ki so jo že pred leti prisilili v odpoved.

Odkar so oblast v Afganistanu pred tremi leti prevzeli talibani, se je življenje v tej azijski državi močno spremenilo. Nova pravila, ki so usmerjena predvsem v žensko populacijo, pa ne kršijo le človekovih pravic, ampak so tudi zdravju nevarna. Na seznamu novih omejitev se je namreč znašla tudi prekinitev cepljenja proti otroški paralizi, kar bi lahko vodilo v večji izbruh bolezni pri otrocih, poroča Guardian.

Po informacijah britanskega časnika so talibani cepljenje “začasno zaustavili”, saj da naj bi imeli pomisleke glede varnosti in sodelovanja žensk ob cepljenju. Znanstveni uradnik, ki je želel ostati anonimen, je pojasnil, da je ukinitev povezana predvsem s težavami glede izvajanja cepljenja, ki naj bi posegalo v že sprejete omejitve za ženske. “Vrh trenutne oblasti nam je ukazal, da ne smemo več izvajati cepljenja od vrat do vrat,” je razkril za Guardian.

Talibanska vlada naj bi poskušala preseliti izvajanje cepljenja s terena v mošeje, kar bo po mnenju afganistanskega uradnika močno okrnilo doseženi napredek pri izkoreninjenju otroške paralize v državi. Pojasnil je, da morajo za dosego ciljev programa z dvema odmerkoma cepiva cepiti vsaj 95 odstotkov otrok. “Če bo cepljenje potekalo v mošejah, to ne bo izvedljivo. To ogroža celotno državo in regijo,” dodaja zdravstvenik.

Afganistan je ob Pakistanu edina država na svetu, kjer je virus otroške paralize še endemičen, torej stalno prisoten med populacijo.

Ženski v Afganistanu
Ženski v Afganistanu izvajata cepljenje od vrat do vrat (Foto: PROFIMEDIA)

Otroška paraliza je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki zlasti pri dojenčkih lahko povzroči paralizo in smrt. Svetovna zdravstvena organizacija je lani v državi zabeležila šest novih primerov otroške paralize, letos pa že 18. Lokalni zdravstveni delavci pravijo, da bi lahko bilo to število višje, saj veliko primerov še ne bo odkritih.

Po prihodu talibanov prisiljene v odpovedi

Medtem ko so talibani v preteklih letih ženskam omejili delo v številnih sektorjih, sodelovanja v zdravstvenem sektorju niso omejevali. “Zdaj se zlasti ženske v južnem delu države in na podeželju soočajo z omejitvami lokalnih oblasti pri sodelovanju v programu,” je dejal zdravstveni delavec.

Dodal je, da so vse letošnje nove primere otroške paralize odkrili ravno v teh pokrajinah. “V drugih delih Afganistana ni težav z delavkami, ki sodelujejo pri programu cepljenja. Njim lahko pripišemo zasluge za uspešnost kampanj, saj moški načeloma ne smejo na tak način vstopati v domove,” izpostavlja pomembnost žensk.

Z novinarjem Guardiana je spregovorila tudi 23-letnica, ki je pri programu cepljenja proti otroški paralizi sodelovala kot najstnica. Pojasnila je, da so jo po prihodu na oblast talibani prisilili v odpoved, ob tem pa jo je “stisnilo pri srcu”.

“Naše delo je bilo ključno in učinkovito. Če nam, ženskam, preprečite opravljanje tega dela, bo to škodilo državi, naši nič krivi otroci pa bodo trpeli.”

Na jugu cepljenje “od vrat do vrat” že več let prepovedano

“Eden izmed razlogov za prepoved kampanje cepljenja od vrat do vrat je bila varnost. Na jugu, zlasti v Kandaharju, živijo talibanski voditelji, zato jih skrbi, da bi kampanje lahko razkrile njihove lokacije in jih ogrozile,” je komentiral uradnik.

Cepljenje v Afganistanu
Cepivo proti otroški paralizi v obliki kapljic (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriške obveščevalne agencije naj bi z lažnimi cepilnimi kampanjami v preteklosti uporabile za odkrivanje in potrjevanje skrivališč teroristov. Na tak način naj bi našli tudi skrivališče Osame bin Ladna, vodja džihadske teroristične skupine Al Kaida.

To je povzročilo tudi povečane napade na zdravstvene delavce, ki so na območju dejansko izvajali cepljenje od vrat do vrat. V južnem Afganistanu, denimo v mestu Kandahar, je tak način cepljenja že prepovedan. Tudi v nekaterih delih province Uruzgan cepljenje že več let poteka v mošejah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje