Nova podrazličica omikrona bolj nalezljiva od izvorne

Koronavirus 31. Jan 202220:46 0 komentarjev
Maske med koronavirusom
Johanna Geron/REUTERS

Danska študija ugotavlja, da je podrazličica omikrona BA.2 za deset odstotkov bolj nalezljiva od izvorne različice BA.1.

Podrazličica omikrona BA.2 je bolj nalezljiva kot izvorna različica BA.1, ugotavlja danes objavljena danska študija. Novo podrazličico so doslej odkrili že v več deset državah, tudi v Sloveniji, na Danskem je že prevladujoča.

Študija, ki jo je danes objavil danski inštitut za nalezljive bolezni (SSI), razkriva, da je v primeru okuženosti člana gospodinjstva z različico BA.2 tveganje za okužbo drugega člana 39-odstotno. V primeru okužbe z različico BA.1 znaša to tveganje 29 odstotkov.

Obenem so necepljeni posamezniki bolj dojemljivi za okužbo s podrazličico BA.2 kot s BA.1, je v sporočilu navedla zdravnica pri ISS Camilla Holten Moller. Po drugi strani pa je pri cepljenih, zlasti tistih, ki so prejeli tudi poživitveni odmerek, veliko manj možnosti za okužbo, je poudarila.

Študijo so raziskovalci SSI v sodelovanju z danskimi univerzami opravili med 20. decembrom in 18. januarjem, zajela pa je približno 18.000 ljudi.

Na Danskem kljub rekordnim številkam okuženih z novim koronavirusom s torkom odpravljajo vse omejitvene ukrepe, pri čemer se sklicujejo na velik delež cepljenih proti covidu-19 in manjšo resnost bolezni, ki jo povzroča omikron.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!