Nova študija kaže, da je priljubljeno sladilo morda lahko nevarno

Svet 10. Avg 202414:14 2 komentarja
sladkor
PROFIMEDIA

Raziskovalci so v nedavni študiji ugotovili, da priljubljeno nizkokalorično sladilo eritritol le ni tako zdravo, kot so sprva mislili.

Nizkokalorično sladilo eritritol že dolgo časa velja za primeren nadomestek sladkorja. A morda le ni tako zdravo, kot smo sprva mislili. Raziskovalci so v nedavni študiji odkrili, da eritritol povečuje nagnjenost krvi k strjevanju. S tem so pojasnili izsledke preteklih raziskav, ki so sladilo povezale z večjim tveganjem za srčno in možgansko kap.

Eritritol je sladkorni alkohol, ki ga v nizkih koncentracijah najdemo v sadju in zelenjavi ter je približno 70 odstotkov bolj sladek od sladkorja. V majhnih količinah ga proizvaja tudi naše telo.

Ker kljub sladkosti eritritol ne vsebuje skoraj nobenih kalorij, je zelo priljubljen sladkorni nadomestek, predvsem v ZDA in Evropi. Prodajajo ga tudi pri nas. Vrsto let sladilo dodajajo tudi različnim izdelkom, med drugim žvečilnim gumijem, pojasnjuje raziskovalec Stanley Hazen s klinike Cleveland v Ohiu.

Medtem ko so regulativne agencije, med njimi ameriška Agencija za hrano in zdravila ter Evropska agencija za varnost hrane, eritritol dolgo označevale kot varen, vse več dokazov kaže, da lahko škoduje zdravju srca. Pretekla študija Hazena in njegovih sodelavcev je denimo pokazala, da imajo osebe z višjo koncentracijo eritritola v krvi dvakrat večje tveganje za nastanek možganske ali srčne kapi od tistih z normalnimi vrednostmi. Tudi poskusi na živalih so pokazali, da lahko eritritol pospeši strjevanje krvi, poroča NewScientist.

Krvni strdek
Krvni strdek (Foto: PROFIMEDIA)

Da bi ugotovili, ali to velja tudi pri človeškem telesu, je Hazen s svojimi sodelavci opravil študijo na ljudeh. 20 udeležencev je razdelil v dve skupini. Prvih 10 je moralo popiti kozarec s 30 grami eritritola. To je približno toliko, kot ga v povprečju dnevno zaužijejo ljudje v ZDA. Pred in 30 minut po zaužitju eritritola so udeležencem odvzeli vzorce krvi. Postopek so ponovili še pri drugi skupini, a je bilo v vodi 30 gramov sladkorja.

Po vseh pridobljenih krvnih vzorcih so raziskovalci s pomočjo dveh raztopin kri spodbudili k tvorbi morebitnih strdkov, nato pa primerjali dovzetnost za strjevanje pred in po zaužitju sladila ali sladkorja.

Rezultati: eritritol vpliva, sladkor ne

Vsi testi so pokazali, da je bila kri po zaužitju eritritola bistveno bolj nagnjena k strjevanju. V teh vzorcih so izmerili tudi višjo raven molekul, ki jih celice sproščajo med strjevanjem. Sladkor na dovzetnost krvi k strjevanju ni pomembno vplival. “Ti rezultati kažejo, da eritritol povečuje verjetnost za nastanek krvnih strdkov, sladkor pa ne,” je povedal Hazen in dodal, da je to skrb vzbujajoče. “Zlasti z vidika zdravniških nasvetov, ki pogosto priporočajo menjavo sladkorja za nizkokalorična sladila, kot je eritritol.”

Meni, da je za bolnike, ki imajo povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov in srčne oziroma možganske kapi, bolje, če ne uživajo eritritola, ampak sladkor.

Raziskovalci ob ugotovitvah opozarjajo, da je bila študija izvedena na zelo majhnem vzorcu krvi, in da je za oceno tveganja in koristi nizkokaloričnih sladil v primerjavi s sladkorjem treba izvesti več raziskav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje