Nova študija o sladkorni bolezni: “Štejeta že dve rezini salame na dan”

Svet 28. Avg 202420:06 1 komentar
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIIA)

Nova študija je odkrila povezavo med uživanjem rdečega mesa in pojavom sladkorne bolezni tipa 2. Znanstveniki pravijo, da štejeta že samo dve rezini salame dnevno.

Mednarodna ekipa znanstvenikov v novi študiji ugotavlja, da uživanje rdečega mesa poveča verjetnost za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

V študiji so analizirali podatke 1,97 milijona ljudi iz 20 držav iz Evrope, Azije, obeh Amerik in zahodnega Pacifika. Analiza rezultatov je pokazala, da je samo 50 gramov predelanega rdečega mesa dovolj za 15-odstotno povečanje tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 v naslednjih desetih letih.

Zaužitje 100 gramov nepredelanega rdečega mesa na dan pa po ugotovitvah povzroči 10-odstotno tveganje za nastanek te bolezni v obdobju naslednjih desetih let. 50 gramov predelanega mesa je enako dvema rezinama salame, 100 gramov nepredelanega rdečega mesa pa manjšemu zrezku, navajajo v študiji.

V raziskavi, ki so jo pred kratkim objavili v znanstveni reviji The Lancet Diabetes and Endocrinology, so zapisali, da z analizo ponujajo najobsežnejše dokaze o povezavi med uživanjem (ne)predelanega rdečega mesa s povečanim tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Rdeče meso
Foto: PROFIMEDIA

Kaj pa perutnina?

V študiji so ugotavljali tudi povezavo med uživanjem perutnine in tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Povezavo so sicer odkrili, a so se rezultati glede na celino razlikovali, pri evropskem vzorcu denimo povezavi ni bila tako gotova.

“Čeprav naše ugotovitve zagotavljajo obsežnejše dokaze o povezavi med uživanjem perutnine in sladkorno boleznijo tipa 2, povezava ostaja negotova,” je povedala soavtorica raziskave in profesorica prehrane na Univerzi v Cambridgeu Nita Forouhi.

Avtorji v študiji tudi poudarjajo, da razlog, zakaj rdeče meso poveča tveganje za nastanek sladkorne bolezni, prav tako ostaja neznanka. “Vlogo lahko igrajo nasičene maščobe v rdečem mesu,” ugibajo od pregledu predhodne znanstvene literature.

Je pa Forouhi ob koncu poudarila, da je raziskava nedvoumno potrjuje, da je treba omejiti uživanje rdečega mesa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje