Nova študija o vinskih mušicah: samci s pitjem alkohola privlačnejši za samice

Svet 07. Apr 202516:15 3 komentarji
Rdeče grozdje
Fotografija je simbolična. Foto: PROFIMEDIA

Samci vinske mušice, ki uživajo alkohol, postanejo privlačnejši za samice, so ugotovili raziskovalci. Dodajanje alkohola v hrano samcev namreč poveča sproščanje kemikalij, ki privabljajo samice, in poveča njihov uspeh pri parjenju, izhaja iz raziskave, ki je bila nedavno objavljena v znanstveni reviji Science Advances.

Vinske mušice, z latinskim imenom drosophila melanogaster, pogosto najdemo okoli košev za odpadno hrano, saj se hranijo z gnijočim sadjem, ki postopoma proizvaja alkohol.

Znanstveniki so poskušali ugotoviti, zakaj alkohol vinske mušice tako privlači in kako vpliva nanje, poroča britanski BBC.

Po besedah enega od avtorjev raziskave Billa Hanssona, vodje oddelka za evolucijsko nevroetologijo na Inštitutu Maxa Plancka, njihova raziskava kaže, da pitje alkohola daje mušicam reproduktivno prednost.

“Nikakor ne mislimo, da samci mušic pijejo alkohol, ker so depresivni,” je hudomušno pripomnil Hansson.

Glede na ugotovitve raziskovalcev je alkohol, zlasti metanol, pri samcih povečal proizvodnjo in sproščanje kemičnih spolnih signalov, imenovanih feromoni, zaradi česar so postali privlačnejši za samice.

Vinske mušice
Drosophila melanogaster. Foto: Profimedia

Feromoni se sproščajo v zrak in vplivajo na vedenje druge živali iste vrste. Samce je zato alkohol močno privlačil, še posebej tiste, ki se nikoli niso parili.

Raziskava je tudi pokazala, da odziv mušic na vonj po alkoholu nadzirajo tri različna živčna vezja v možganih. Medtem ko sta dve odgovorni za privabljanje samcev na majhne količine alkohola, tretje poskrbi, da imajo prevelike količine odvračalni učinek.

Ker je alkohol strupen, morajo njihovi možgani skrbno pretehtati tveganja in koristi pitja alkohola, to pa storijo tako, da uravnavajo signale privlačnosti in odpora.

To pomeni, da imajo vinske mušice nadzorni mehanizem, ki jim omogoča, da izkoristijo vse prednosti uživanja alkohola, ne da bi hkrati tvegale zastrupitev z alkoholom, je pojasnil glavni avtor raziskave Ian Keesey z Univerze v Nebraski.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje