Nova študija: Poležavanje ob koncu tedna je lahko koristno za srce

Svet 31. Avg 202405:00 1 komentar
Dremanje na kavču
Dremanje na kavču (Foto: PROFIMEDIA)

Dobra novica za vse, ki čez teden ne spite dovolj. Znanstveniki v novi študiji ugotavljajo, da tedenski manko lahko nadomestite ob koncu tedna.

Ta teden so na Evropskem združenju za kardiologijo predstavili novo raziskavo, ki je pokazala, da so dodatne ure spanca ob koncu tedna lahko zelo koristne.

Kot so navedli raziskovalci, lahko kakovosten in zadosten spanec ob koncu tedna za petino zmanjša tveganje za nastanek srčnih bolezni, povzema Newsweek.

Raziskovalci so do novih ugotovitev prišli za analizo podatkov 90.903 oseb. “Zadosten nadomesten spanec je povezan z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca,” je povedal soavtor študije iz kitajskega nacionalnega centra za bolezni srca in ožilja Janjun Song. Dodal je, da je povezava med spancem in tveganjem za nastanek srčnih bolezni bolj izrazita pri tistih, ki si redno kratijo spanec ob delavnikih.

Na rezultate čakali več kot 14 let

Raziskovalci so vse sodelujoče razvrstili v štiri približno enako velike skupine glede na čas spanja. V raziskavi je 21,8 odstotka sodelujočih označilo, da spi premalo, torej manj kot sedem ur na noč. Po 14 letih so pregledali njihove zdravstvene kartoteke in zabeležili smrtne primere ter novonastale bolezni, povezane s srčno-žilnim sistemom.

Primerjava rezultatov je pokazala, da ima skupina, ki je ob koncu tedna spala največ, za 19 odstotkov manj možnosti, da bo v naslednjih letih zbolela za srčnimi boleznimi. Podobno je bilo pri osebah, ki so trdile, da jim spanca ob delavnikih primanjkuje, a manko nadomestijo ob koncu tedna – pri njih so zabeležili za 20 odstotkov nižje tveganje za nastanek srčnih bolezni v naslednjih nekaj letih.

Med omejitvami študije so raziskovalci navedli, da je bilo kljub velikemu vzorcu število relevantnih oseb majhno, saj so več kot tri četrtine vprašanih čez teden spale več kot sedem ur na dan. Prav tako so se podatki o spalnih navadah opirali na samoocenjevanje, zato bi bili lahko netočni.

Medtem ko so prejšnje raziskave poudarjale pomen rednega spalnega urnika, ob tem pa odsvetovale dodaten spanec ob koncu tedna, s katerim bi nadomestili morebiten manko, nova študija to zavrača. Pretekle študije dodaten spanec ob koncu tedna odvsetujejo, saj so znanstveniki ugotovili, da neredne spalne navade motijo spalni ritem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje