Nova študija ugotavlja, da predelana hrana škoduje vsem večjim človeškim organom

Nova študija ugotavlja, da ultra predelana hrana škoduje vsem večjim človeškim organom. Avtorji raziskave tudi izpostavljajo, da velike korporacije dokazano dajejo prednost dobičku pred zdravjem.
Ultra procesirana hrana lahko škoduje čisto vsem večjim organom v človeškem telesu, zato predstavlja veliko grožnjo javnemu zdravju, je pokazal največji pregled znanstvenih ugotovitev.
Strokovnjaki so ugotovili tudi, da ultra procesirana hrana zelo hitro nadomešča sveže obroke, tako pri prehrani otrok kot odraslih. Trend zaznavajo po vsem svetu, skupaj z njim pa opažajo vse večje tveganje za pojav številnih zdravstvenih težav, vključno z debelostjo, sladkorno boleznijo tipa 2, srčnimi boleznimi in depresijo, povzema Guardian.
Pregled dokazov kaže, da za strmim porastom uživanja ultraprocesirane hrane stojijo velike korporacije, ki s tem služijo. Pri promociji nezdrave hrane uporabljajo vrsto agresivnih tržnih prijemov, s katerimi spodbujajo potrošnjo, ovirajo znanstvene razprave in preprečujejo regulacijo izdelkov.
Dokazi, ki jih je pregledalo 43 vodilnih svetovnih strokovnjakov s področja zdravja in prehrane, kažejo, da je prehrana, ki temelji na ultra predelanih živilih, povezana s prenajedanjem, slabo prehransko kakovostjo in večjo izpostavljenostjo škodljivim kemikalijam in dodatkom.
Te ugotovitve so bile objavljene v tridelni seriji znanstvenih člankov v ugledni reviji Lancet.
Zakaj bi nas moralo skrbeti
Ugotovitve so posebej skrb vzbujajoče, ker ultra procesirana hrana predstavlja vse večji delež človeške prehrane. V to skupino živil spadajo vnaprej pripravljeni obroki, kosmiči, beljakovinske ploščice, gazirane pijače in hitra hrana. V Združenem kraljestvu in ZDA ultra procesirana hrana predstavlja več kot polovico povprečne prehrane. Pri mlajših in socialno ogroženih ljudeh je ta delež še višji, kar 80-odstoten.
Nismo biološko prilagojeni na tako hrano
Strokovnjaki so skupaj pregledali 104 dolgoročne študije. Pri 92 so našli povezavo ultra predelane hrane s pojavom ene ali več kroničnih bolezni in prezgodnjo smrtjo.

"Prvi članek v tej seriji kaže, da ultra predelana hrana škoduje vsem večjim organskim sistemom v človeškem telesu. Dokazi močno kažejo, da ljudje nismo biološko prilagojeni za njeno uživanje," je poudaril eden od avtorjev prof. Carlos Monteiro, ki na Univerzi v São Paulu predava o javnem zdravju in prehrani.
S kolegi je sestavil kategorizator živil s kategorijami od 1 do 4. V prvo kategorijo so uvrščena nepredelana živila, v kategorijo 4 pa ultra predelana.
Prednost ima denar, ne zdravje
Ugotovili so, da podjetja ultra predelana živila, torej živila v kategoriji 4, snujejo in tržijo na način, ki izpodriva svežo hrano. Na ta način podjetja povečajo svoj dobiček, je dodal Monteiro.
Drugi članek v seriji predlaga politike za regulacijo in zmanjšanje proizvodnje, trženja in uživanja ultra predelane hrane. Tretji članek pa govori o tem, da porast ultra predelane hrane ne temelji na individualnih odločitvah, ampak spodbudi velikih korporacij. "Živilska podjetja dajejo prednost dobičku," opozarja Monteiro.
Soavtor člankov prof. Barry Popkin z Univerze v Severni Karolini ob tem izpostavlja, da strokovnjaki pozivajo k bolj transparentni označbi ultra procesiranih živil. Predlagajo uvedbo oznak na sprednjo stran embalaže izdelkov, kamor bi zapisali tudi prekomerno količino nasičenih maščob, sladkorja in soli.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje