Nove eksplozije naprav v Libanonu, izraelski minister o “novi fazi vojne”

Svet 18. Sep 202417:00 > 19:20 2 komentarja

V Libanonu znova poročajo o eksplozijah komunikacijskih naprav. Tokrat naj bi razneslo več ročnih radijskih postaj, ki jih uporablja Hezbolah. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj devet ljudi, več kot 300 je ranjenih. O dogajanju v Libanonu bo v petek razpravljal Varnostni svet ZN. Izraelski obrambni minister je napovedal novo fazo vojne, težišče pa se seli na severno obmejno območje.

Dan po množičnih eksplozijah pozivnikov iz Libanona poročajo o novih eksplozijah komunikacijskih naprav. Dopisniki katarske televizije Al Džazira poročajo o številnih eksplozijah v Bejrutu in južnem Libanonu. Viri so za tiskovno agencijo Reuters dejali, da so v prestolnici in na jugu države eksplodirale ročne radijske postaje (voki-toki), ki jih uporablja oborožena skrajna skupina Hezbolah.

Po zadnjih podatkih libanonskega zdravstvenega ministrstva je nov val eksplozij ubil vsaj devet ljudi, ranjenih pa je najmanj 300. Dopisniki Al Džazire medtem poročajo, da je na ulicah mest ogromno reševalcev z reševalnimi vozili, ki prevažajo ranjence.

Agencija Reuters poroča, da je vsaj ena od eksplozij odjeknila blizu pogrebne slovesnosti, ki jo je Hezbolah organiziral za v torek ubite borce, ki so umrli zaradi eksplozij pozivnikov. Vir blizu Hezbolaha je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je v južnem predmestju Bejruta eksplodiralo več radijskih postaj. Med drugim so naprave eksplodirale v najmanj dveh avtomobilih. Eksplozije je bilo slišati tudi v drugih predelih mesta.

Nove eksplozije v Libanonu Nove eksplozije v Libanonu
Foto: Hassan Hankir/REUTERS
Nove eksplozije v Libanonu Nove eksplozije v Libanonu
Foto: Hassan Hankir/REUTERS
Nove eksplozije v Libanonu Nove eksplozije v Libanonu
Foto: Hassan Hankir/REUTERS
Nove eksplozije v Libanonu Nove eksplozije v Libanonu
Foto: Hassan Hankir/REUTERS

Neimenovani vir je za Reuters še povedal, da je Hezbolah ročne radijske postaje kupil približno v istem času, kot je kupil problematične pozivnike, ki so v torek eksplodirali, ranili več tisoč in ubili 12 ljudi. Po poročanju več medijev je eksploziv v pozivnike namestila izraelska tajna služba Mosad. Izrael se na te obtožbe še ni odzval.

Izrael: Težišče selimo na severno območje

A je danes izraelski obrambni minister Joav Galant med ogledom severne letalske baze Ramat David napovedal novo fazo vojne. “Vstopamo v novo fazo, težišče pa se seli na severno obmejno območje, kamor se premešča več vojakov in sredstev,” je dejal. Po njegovih besedah bo ta faza zahtevala pogum, odločnost in vztrajnost. “Izrael še veliko zmogljivosti, ki jih še ni aktiviral, ter da mora biti cena, ki jo bo plačal Hezbolah, v vsaki fazi visoka,” njegove besede povzema Reuters.

Libanonski zunanji minister Abdalah Bu Habib je medtem ocenil, da je to lahko napoved širšega konflikta na Bližnjem vzhodu. Posvaril je, da gre za resen incident, ki se je zgodil po izraelskih grožnjah, da bodo razširili vojno na Libanon, kar bi regijo pahnilo v večji krog nasilja in napovedalo širšo vojno.

Dogajanje obsojajo tudi v Iranu, ki podpira Hezbolah. “Terorizem sionističnega režima vzbuja odpor in gnus. Iran odločno obsoja včerajšnjo zločinsko eksplozijo komunikacijskih naprav in današnjo zločinsko eksplozijo voki-tokijev,” je na X zapisala tiskovna predstavnica vlade Fatemeh Mohajerani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje