Nova ključna pridobitev Ukrajincev v ofenzivi v regiji Kursk

Svet 15. Avg 202415:43 > 18:09 25 komentarjev
Sudža
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinske sile so prevzele nadzor nad mestom Sudža, ki je za Ukrajince zaradi svoje operativne točke za transport ruskega plina v Evropo doslej glavna pridobitev v ofenzivi v ruski regiji Kursk. Iz sosednje regije Belgorod so ruske oblasti medtem odredile nove evakuacije prebivalcev. Ukrajinska vojska je sicer napovedala, da bo v Kursku odprla humanitarni koridor za evakuacijo civilistov tako v Rusijo kot v Ukrajino ter omogočila vstop vsem humanitarnim organizacijam.

Ukrajinski napadi v regiji Kursk se nadaljujejo. Ukrajinske sile so danes prevzele nadzor nad mestom Sudža, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Sudža predstavlja doslej glavno pridobitev v ofenzivi v ruski regiji Kursk in ima strateški pomen, ker je tam operativna točka za transport ruskega plina v Evropo.

Ukrajinska vojska naj bi v ofenzivi na rusko ozemlje uporabila britanske tanke challenger 2, poročajo britanski mediji. Obrambno ministrstvo v Londonu je po poročanju BBC sporočilo, da ima Ukrajina “jasno pravico” do uporabe orožja, ki ji ga je podarila Velika Britanija, za samoobrambo, kar ne izključuje operacij na ruskem ozemlju.

Zelenski je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da so ukrajinske sile v celoti prevzele nadzor nad ruskim mestom Sudža s 5.500 prebivalci, ki se nahaja približno deset kilometrov od meje z Ukrajino.

Rusija je 6. avgusta ob vdoru ukrajinskih sil izgubila nadzor nad vozliščem Sudža v ruski regiji Kursk, čez katerega priteka ruski zemeljski plin v Evropo. Evropska komisija je minuli teden sporočila, da je dotok plina prek te postaje stabilen, EU pa je dobro pripravljena na konec dobav ruskega plina.

Ukrajinske sile danes nadzirajo 82 naselij in 1.150 kvadratnih kilometrov ozemlja v regiji Kursk, je sporočil vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski.

Boji potekajo tudi na vzhodu Ukrajine v zasedeni ukrajinski regiji Donbas. Moskva je danes sporočila, da so ruske sile zavzele vas Ivanivka, ki je oddaljena 15 kilometrov od Pokrovska, ki ga nadzoruje Kijev.

V ruskih napadih v treh ukrajinskih regijah je bilo danes ubitih pet civilistov, so sporočile ukrajinske oblasti. Dve osebi sta bili ubiti v zračnem napadu v regiji Harkov na severovzhodu Ukrajine, ena pa v topniškem napadu v Donecku na vzhodu. V regiji Herson je bila ena oseba ubita v napadu z dronom, druga pa je umrla v bolnišnici zaradi poškodb.

Nove evakuacije Rusov iz Belgoroda

Nadaljujejo se tudi evakuacije prebivalcev iz obmejne regije Belgorod, za katero je Rusija po poročanju BBC razglasila izredno stanje. Doslej naj bi iz ruskih obmejnih regij evakuirali 200.000 ljudi.

Po navedbah guvernerja regije Kursk Alekseja Smirnova so iz okrožja Gluškov približno deset kilometrov od ukrajinske meje evakuirali približno 20.000 ljudi, potem ko so po njegovih predhodnih navedbah ruske sile na varno pripeljale že več kot 120.000 ljudi.

Smirnov je poročal tudi o jutranjem alarmu zaradi nove nevarnosti zračnih napadov ukrajinskih sil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evakuacija iz regije Belgorod
Foto: PROFIMEDIA

Ruska vojska ponovno zavzela vas Krupets v regiji Kursk

Ruska vojska je danes sporočila, da je ponovno zavzela vas Krupets v regiji Kursk. Ruske sile so “ponovno prevzele nadzor nad vasjo Krupets,” je sporočila ruska vojska.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ruske sile nadaljujejo z “odvračanjem poskusa vdora ukrajinskih oboroženih sil”, ki se je začel pred več kot tednom dni. Z uporabo letal, topništva in brezpilotnih letal so ruske sile “odbile zadnje napade sovražnika”, vključno s poskusi preboja globlje na rusko ozemlje z uporabo mobilnih skupin, so sporočili v Moskvi.

Ukrajinskim silam je po preboju zahodne meje z vdorom v regijo Kursk uspel najobširnejši vdor na rusko ozemlje po drugi svetovni vojni, kar spravlja v zadrego vodstvo ruske vojske, na spletni strani poroča Reuters.

Poleg regij Kursk in Belgorod, kjer so oblasti razglasile izredne razmere, je Rusija v regiji Brjansk razglasila območje protiterorističnih operacij. Ruski obrambni minister Andrej Belousov je danes napovedal, da bo Rusija v regijo Belgorod napotila dodatne sile.

Zelenski: Ukrajinski vojaki na ruskem ozemlju spoštujejo mednarodno humanitarno pravo

Zelenski pa je poudaril, da ukrajinski vojaki na ruskem ozemlju spoštujejo mednarodno humanitarno pravo, poroča dpa.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je v sredo napovedala, da bo ukrajinska vojska v Kursku odprla humanitarni koridor za evakuacijo civilistov tako v Rusijo kot v Ukrajino. Prav tako bo na območje omogočila vstop vsem humanitarnim organizacijam.

Ukrajinske sile danes nadzirajo 82 naselij in 1.150 kvadratnih kilometrov ozemlja v regiji Kursk, je sporočil vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski. Ukrajinska vojska je ob tem sporočila, da so v zasedeni regiji odprli upravni urad.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje