Nove napetosti na Kosovu: Kurti želi odpreti most, ki je simbol razdora

Svet 19. Avg 202405:19 0 komentarjev
Most v Kosovski Mitrovici
Foto: PROFIMEDIA

Kosovska vlada želi za promet odpreti most čez reko Ibar, ki v etnično razdeljeni Kosovski Mitrovici ločuje Srbe in Albance. Odprtju mostu, ki je hkrati tudi simbol nasilja in napetosti med obema narodoma, nasprotujejo kosovski Srbi in vlada v Beogradu, do poteze pa so močno zadržani tudi v mednarodni skupnosti. Premier Albin Kurti trdi, da odprtje ni mostu uperjeno proti nikomur in da želijo le olajšati gibanje po mestu.

Na severu Kosova se kaže možnost za nove napetosti med kosovskimi Srbi in Albanci. Vlada v Prištini je namreč začela postopke za odprtje mostu čez reko Ibar v Kosovski Mitrovici. Gre za most, ki povezuje večinsko srbski severni del mesta s pretežno albanskim južnim delom in je za promet zaprt praktično od konca vojne leta 1999. Danes ga varujejo pripadniki mednarodnih misij Kfor in Eulex.

Premier Albin Kurti in njegova vladna ekipa sta prizadevanja za odprtje mostu, ki ga za zdaj lahko prečkajo le pešci, začela sredi julija. Tako se na objektu sedaj izvajajo manjša vzdrževalna dela, kosovsko ministrstvo za infrastrukturo pa je izvedlo tudi test obremenitve mostu. Ta je pokazala, da je most stabilen in se lahko uporablja brez kakršnihkoli omejitev, prve ugotovitve testa povzema portal Kossev.

Namera po odprtju mostu je močno razburila kosovske Srbe, ki so proti odločitvi tudi protestirali. Prepričani so, da gre za povečevanje napetosti in provokacijo, most pa da bi predstavljal varnostno grožnjo za njihovo skupnost v severnem delu Kosovske Mitrovice. Več kot 400 žensk iz tega dela mesta je na poveljnika misije Kfor naslovilo pismo, v katerem ga pozivajo, naj prepreči odprtje. “Noben strokovnjak za varnostne vede, ki vestno opravlja svoje delo, ne more ugotoviti, da je odprtje mostu za promet v času, ko imamo na severu de facto policijsko državo, dobra ideja,” so po poročanju N1 Beograd med drugim zapisale v pismu.

Srbi protestirajo proti odprtju mostu v Kosovski Mitrovici
Srbi protestirajo proti odprtju mostu v Kosovski Mitrovici (Foto: PROFIMEDIA)

Odprtju mostu, ki simbolizira etnični konflikt v Kosovski Mitrovici, nasprotujejo tudi v Beogradu. Srbski minister za Kosovo in Metohijo Petar Petković je premierja Kurtija obtožil, da z napovedanim odprtjem izziva izbruh spopadov in v regiji ustvarja kaos. “Enostransko odprtje mostu je z varnostnega vidika izjemno nevarna poteza, s katero želi Kurti pripeljati do konflikta,” je dejal po poročanju N1 Beograd. Ob tem je dejal še, da kosovskega premierja nikoli ni zanimal dialog, saj da je njegova politika “Kosovo, očiščeno Srbov”.

Prejšnjo nedeljo je o dogajanju v Kosovski Mitrovici spregovoril tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki je Kfor pozval, naj enostranskega odprtja mostu ne dovoli. Vučić je takrat najavil, da Priština odprtje načrtuje za 14. ali 15. avgust, čeprav uradne najave datuma odprtja sploh še ni.

Odprtje predvideli že leta 2016

Kosovo in Srbija sta se o odprtju mostu čez Ibar za promet že leta 2014 dogovorila v okviru dialoga o normalizaciji odnosov. Kot piše Radio Svobodna Evropa, so načrtovali obnovo oziroma revitalizacijo ter odstranitev vseh barikad. Te so v znak upora leta 2011 postavili kosovski Srbi, leta 2014 pa so te barikade zamenjale betonske ograje z drevesi, ki so jih lokalne srbske oblasti poimenovale “Park miru”. Leta 2016 so jih nato odstranili, istega leta pa sta se Kosovo in Srbija zaradi različnih interpretacij prejšnjih sklepov dogovorila o novem izvedbenem načrtu. Ta je odprtje predvideval januarja 2017, a so revitalizacijo mostu končali šele junija 2018. Most za vozila ni bil nikoli odprt, še piše Radio Svobodna Evropa.

Most v Kosovski Mitrovici Most v Kosovski Mitrovici
Foto: PROFIMEDIA
Most v Kosovski Mitrovici Most v Kosovski Mitrovici
Foto: PROFIMEDIA
Most v Kosovski Mitrovici Most v Kosovski Mitrovici
Srbske barikade na mostu čez Ibar (Foto: PROFIMEDIA)
Most v Kosovski Mitrovici Most v Kosovski Mitrovici
Srbske barikade na mostu čez Ibar (Foto: PROFIMEDIA)
Most v Kosovski Mitrovici Most v Kosovski Mitrovici
Foto: PROFIMEDIA
Kfor patruljira na mostu čez Ibar v Kosovski Mitrovici Kfor patruljira na mostu čez Ibar v Kosovski Mitrovici
Foto: PROFIMEDIA

Težke besede ameriškega veleposlanika: Kakovost partnerstva ni takšna, kot bi si želeli

Nad Kurtijevimi načrti ni navdušena niti mednarodna skupnost, ki vodi mirovne procese med sprtima stranema. Predstavniki Evropske unije so sporočili, da mora biti odprtje mostu del dialoga. Iz EU so za kosovski časnik Koha dejali, da bodo razpravo o statusu mostu v Kosovski Mitrovici uvrstili na naslednji sestanek v okviru dialoga za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino.

Države t. i. kvinte (ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Italija) so sporočile, da odprtja mostu za promet v tem trenutku ne podpirajo. Enako je v intervjuju za Radio Svobodna Evropa dejal ameriški veleposlanik na Kosovu Jeffrey Hovenier, ki je ocenil, da v zvezi z odprtjem mostu obstaja dejansko tveganje, ki bi lahko vplivalo na varnost Natovih vojakov v državi. Zelo oster je bil tudi do kosovskih oblasti. “Moram reči, da kakovost našega partnerstva zaradi tega, kako se Kurti ukvarja s severom Kosova, ni takšna, kot bi si jo želeli,” je dejal v intervjuju in dodal, da neusklajeno delovanje Prištine zmanjšuje entuziazem ZDA za podporo Kosovu na njegovi evroatlantski poti.

V Prištini namero po odprtju zagovarjajo, češ da bo olajšala potovanje in premikanje po mestu. Kurti je na sredini seji vlade po poročanju srbske javne televizije RTS zatrdil, da verjamejo, da je svobodo gibanja in pravni državi ter varnost in mir mogoče doseči hkrati. “Nadaljevali bomo pogovore in usklajevanja s partnerji. Odprtje mostu ni uperjeno proti nikomur, še najmanj proti našim partnerjem,” je dejal kosovski premier.

Most v Kosovski Mitrovici
Manjša vzdrževalna dela na mostu (Foto: PROFIMEDIA)

Kurtijev namestnik Besnik Bislimi pa je zavrnil očitke, da gre za enostransko potezo Kosova, in zatrdil, da je to glavna zahteva sporazuma med Kosovom in Srbijo, pri katerem je posredovala EU. “Prepričani smo, da se EU zavzema za večjo svobodo gibanja in manj meja ali zidov med različnimi etničnimi skupnostmi,” je še zapisal na omrežju X.

Obe strani pa očitno kot ključnega zaveznika vidita Natovo misijo Kfor. S turškim poveljnikom Özkanom Ulutaşem sta se namreč sestala tako Kurti kot poveljnik generalštaba srbske vojske Milan Mojsilović. Iz Kfora so v sredo pozvali, naj se obe strani vzdržita enostranskih potez, ki bi lahko ustvarile nove napetosti, piše N1 Beograd. V Natovi misiji so ob tem zatrdili, da ostajajo zavezani zagotavljanju varnosti za vse skupnosti, ki živijo na Kosovu, a da se ne bodo obotavljali z odzivom na kakršenkoli razvoj dogodkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!