Nove napetosti: Severna Koreja južno sosedo razglasila za sovražno državo

Svet 17. Okt 202412:18 0 komentarjev
Kim Jong-un, Severna Koreja,
Foto: PROFIMEDIA

Severna Koreja je danes uradno potrdila spremembo ustave, v kateri je Južno Korejo opredelila kot sovražno državo. Voditelj Kim Džong Un je na spremembo ustave pozval že v začetku leta. Z nedavno razstrelitvijo odsekov prometnic, ki vodijo proti Južni Koreji, pa je Pjongjang označil za postopek popolne ločitve ozemlja med državama.

Odnosi med Severno in Južno Korejo so se dodatno zaostrili, potem ko je Kim Džong Un januarja označil Seul za glavnega sovražnika Pjongjanga in poudaril, da Severna Koreja ni več zainteresirana za ponovno združitev držav.

Severnokorejska vojska je napovedala, da bo trajno zapečatila južno mejo, potem ko je ob njej več mesecev nameščala mine in protitankovske ovire. Pjongjang je nato ta teden razstrelil odseke cest in železnic, ki vodijo proti Južni Koreji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrep je Severna Koreja označila za “neizogiben in legitimen” ter “izveden v skladu z zahtevo ustave, ki jasno opredeljuje Južno Korejo kot sovražno državo”, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Ob tem je dodala, da gre za “del postopne popolne ločitve ozemlja Severne Koreje od ozemlja ROK”, pri čemer je uporabila kratico uradnega imena Južne Koreje.

Čeprav so ceste, ki povezujejo državi, že dolgo zaprte, je njihovo uničenje jasno sporočilo, da se severnokorejski voditelj ni pripravljen pogajati z južno sosedo, ocenjujejo strokovnjaki, ki jih citira AFP.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!