Nove sankcije ZDA proti Iranu zaradi napada na Izrael

Svet 12. Okt 202410:26 > 17:18 1 komentar
Blinken (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriška vlada je v petek napovedala nove sankcije proti Iranu kot odgovor na napad na Izrael, ki ga je iranska vojska izvedla 1. oktobra.

Nove sankcije ameriške vlade proti Iranu naj bi bile usmerjene zlasti proti naftnim podjetjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Podobne ukrepe bi lahko prihodnji teden sprejela tudi EU.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da so ukrepi namenjeni “prekinitvi toka prihodkov, ki jih iranski režim uporablja za financiranje svojega jedrskega programa in razvoja raket, podporo terorističnim organizacijam ter ohranjanje konfliktov na Bližnjem vzhodu“.

Povedal je še, da so sankcije usmerjene proti več iranskim poslovnim subjektom, ki se ukvarjajo s trgovino z nafto in povezanimi produkti, navaja dpa. Finančno ministrstvo ZDA ob tem svari tudi pred morebitnimi novimi ukrepi proti iranskim trgovcem z nafto.

“Dokler bo Iran svoje prihodke od energije namenjal financiranju napadov na naše zaveznike, podpiranju terorizma po svetu in drugim destabilizacijskim dejavnostim, bomo še naprej uporabljali vsa razpoložljiva orodja, da od njega zahtevamo odgovornost,” je še dejal Blinken.

Ameriške sankcije so po njegovih navedbah posledica napada na Izrael, ki ga je Iran s približno 200 raketami izvedel v začetku oktobra. Iranski napad naj bi bil odgovor na izraelska uboja vodij palestinskega islamističnega gibanja Hamas in libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah.

Naftna industrija v Iranu
Naftna industrija v Iranu (Foto: PROFIMEDIA)

Sankcijam ZDA proti Iranu bi lahko s podobnimi ukrepi prihodnji teden sledila tudi Evropska unija. O tem naj bi po navedbah diplomatskih virov dpa razpravljali zunanji ministri članic EU, ko se bodo v ponedeljek sestali v Luxembourgu. Sankcije EU bi bile med drugim lahko usmerjene proti organizacijam in posameznikom, ki sodelujejo v iranskih programih izdelave balističnih raket in brezpilotnih letalnikov. Potencialna tarča je tudi iranski državni letalski prevoznik Iran Air, navaja dpa.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje