Nove ugotovitve o delfinih, ki so presenetile raziskovalce

Magazin 06. Okt 202410:53 0 komentarjev
delfin
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ljudje se z nasmehom zlahka izognemo nesporazumu. Sodeč po novi študiji, pa enako taktiko uporabljajo tudi delfini. Raziskovalci domnevajo, da lahko delfini z "nasmehom" preprečijo, da bi se njihova igra zaradi napačnega (spo)razumevanja sprevrgle v pravi boj.

Delfini, ki jih imamo ljudje in jih antropomorfiziramo, so znani po svoji igrivosti, bogatem družabnem življenju in zapleteni medsebojni komunikaciji. Med seboj se igrajo na različne načine; skačejo, s plavutjo udarjajo po vodni gladini ali pa “surfajo” skozi valove. Kljub igrivemu slovesu delfinov pa njihova obrazna mimika med igro še nikoli ni bila raziskana, čeprav so študije pokazale, da se drugi sesalci, kot so denimo opice, med igro sporazumevajo z odprtimi usti in nasmehom.

A nova raziskava, ki je bila v sredo objavljena v reviji iScience, je pokazala, da imajo delfini med igro odprta usta, kar je primerljivo s človeškim nasmehom, poroča CNN. Skupina znanstvenikov iz Italije in Francije je pri raziskavi opazovala enajst delfinov v Zoomarinu v Rimu in enajst delfinov v Planète Sauvage v zahodni Franciji. Delfini so se igrali samostojno, drug z drugim ali pa s svojimi človeškimi trenerji.

Raziskovalci so ugotovili, da so se ti morski sesalci skoraj vedno “nasmehnili”, ko so bili v zornem polju svojega soigralca, soigralec pa se jim je v tretjini primerov nasmehnil nazaj. To kaže na to, da gre za obliko komunikacije, so dejali. Domnevajo, da lahko delfini z “nasmehom” preprečijo, da bi se njihova igra zaradi napačnega (spo)razumevanja sprevrgle v pravi boj.

Čeprav je njihov izraz podoben človeškemu nasmehu, pa strokovnjakinja za komunikacijo delfinov Heather Hill, profesorica psihologije na Univerzi Svete Marije v San Antoniu v Teksasu, ki v študiji ni sodelovala, opozarja: “Da, menim, da se delfini med igro odzivajo z odprtimi usti, in zdi se razumno, da gre za obliko komunikacije. Ne morem pa reči, da gre za nasmeh, saj odprta usta uporabljajo tudi v številnih drugih kontekstih,” je povedala za CNN. Dejala je, da imajo odprta usta tako med igrivimi kot tudi agresivnimi in osamljenimi dejanji.

Raziskovalci so sicer v najnovejši študiji še ugotovili, da so delfini v 92 odstotkih primerov imeli odprta usta, ko so se igrali drug z drugim, ne pa, ko so se igrali sami s seboj ali pa z ljudmi. Ko so delfini sodelovali v agresivni interakciji ali bolj sproščujoči dejavnosti, kot je vzporedno plavanje ali plavanje z glavo navzdol, znanstveniki “nasmejanega” obraza niso opazili.

Raziskovalci so opozorili tudi na pomen vokalne komunikacije delfinov med igro in dejali, da bi se lahko na to osredotočili v prihodnjih študijah, saj teh signalov tokrat niso beležili. “Delfini so razvili enega najbolj zapletenih vokalnih sistemov v živalskem svetu, vendar jih lahko oglašanje izpostavi tudi plenilcem,” je povedal Livio Favaro, zoolog z univerze v Torinu. “Ko se delfini igrajo skupaj, jim kombinacija žvižganja in vizualnih znakov pomaga pri sodelovanju in doseganju ciljev, kar je še posebej koristno med družabno igro, ko so manj pozorni na plenilce,” je dodal.

Vsi delfini, ki so jih raziskovalci opazovali v študiji, živijo v ujetništvu. Profesorica Hill je dejala, da se verjetno “nasmihajo” tudi v divjini, vendar morda redkeje, saj več časa porabijo za iskanje hrane in izogibanje plenilcem. “V naslednjem koraku bi lahko z isto metodologijo torej preverili, ali se enako vedejo tudi v divjini,” je dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!