Novi britanski premier že izbral ministre, nad financami bo prvič bdela ženska

Svet 05. Jul 202415:04 > 18:43 4 komentarji
Keir Starmer
Foto: Phil Noble/REUTERS

Novi britanski premier Keir Starmer je po imenovanju na položaj že izbral člane svojega kabineta, v katerem nekatere pomembne položaje zasedajo ženske. Ob namestnici premierja bo v ženskih rokah tudi finančno in notranje ministrstvo. Vodenje britanske diplomacije je Starmer zaupal Davidu Lammyju.

Kot je po vrnitvi iz Buckinghamske palače zbranim podpornikom dejal novi premier Keir Starmer, je država odločno glasovala za spremembe, ki se jih bo njegova vlada nemudoma lotila.

“To bo vzelo nekaj časa, a delo za spremembe se začenja nemudoma. Ne dvomite, prenovili bomo Veliko Britanijo,” je zagotovil po volitvah, na katerih je njegova stranka prevzela oblast po 14 letih vladavine konservativcev.

Med drugim je obljubil ustvarjanje bogastva v vseh skupnostih, postavitev nacionalnega zdravstvenega sistema nazaj na noge in zavarovanje meja države, poroča britanski BBC.

Izpostavil je velik pomen javne službe, opravljanje katere dojema kot privilegij. Obljubil je, da bo njegova vlada služila vsem, ne glede na to, koga so volili. “Najprej država, potem stranka,” je zagotovil. “S spoštovanjem in ponižnostjo vas vse vabim, da se pridružite tej vladi z nalogo narodnega preporoda,” je dejal.

Že ob samem začetku nagovora se je sicer tudi zahvalil svojemu predhodniku Rishiju Sunaku za delo, ki ga je vložil. Dejstva, da mu je kot prvemu Britancu azijskega porekla uspelo postati premier, po njegovih besedah ne bi smel podcenjevati nihče.

Kdo so novi člani kabineta?

Za svojo namestnico je Starmer imenoval 44-letno nekdanjo sindikalistko Angelo Rayner, ki bo opravljala tudi naloge ministrice za stanovanjska vprašanja in občine.

Vodenje zunanjega ministrstva je zaupal Davidu Lammyju, ki je bil v laburistični stranki pristojen za mednarodna vprašanja. Njegovi starši prihajajo iz Gvajane.

David Lammy
David Lammy. (Foto: Toby Melville/REUTERS)

51-letni Lammy je ob imenovanju za vodjo britanske diplomacije na družbenem omrežju X zapisal, da se svet sooča z velikimi izzivi, ob tem pa zagotovil, da bodo “znova povezali Veliko Britanijo za našo varnost in blaginjo doma”.

Rachel Reeves je bila imenovana za finančno ministrico in je postala prva ženska na tem položaju v zgodovini. 45-letna Reeves je v preteklosti delala za britansko centralno banko in bo odgovorna za spoštovanje strogih proračunskih pravil ter hkrati za uveljavitev zvišanja nekaterih davkov v okviru Starmerjevih načrtov davčne politike. “Gospodarska rast je bila misija laburistične stranke. Zdaj je to nacionalna misija. Začnimo delo,” je v prvi izjavi dejala Reeves.

Rachel Reeves
Rachel Reeves (Foto: Phil Noble/REUTERS)

Yvette Cooper je bila imenovana na čelo ministrstva za notranje zadeve, ki velja za zelo zahteven resor, saj jo med drugim čaka vprašanje priseljevanja in nezakonitih migracij, kar je bila glavna tema v predvolilni kampanji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Yvette Cooper
Yvette Cooper (Foto: Hannah McKay/REUTERS)

Za ministrico za pravosodje je Starmer izbral Shabano Mahmood. Obrambni resor bo vodil veteran v vrstah laburistov John Healey, medtem ko je bil nekdanji vodja stranke Ed Miliband imenovan za ministra za energijo.

Premier Robert Golob je danes čestital vodji laburistov Keiru Starmerju ob imenovanju za novega predsednika britanske vlade. Kot je ob tem dejal, se veseli sodelovanja z njim pri nadaljnji krepitvi dvostranskih odnosov in nadgradnji sodelovanja med EU in Združenim kraljestvom.

“Čestitke Keir Starmer ob vašem imenovanju za predsednika vlade Združenega kraljestva. Veselim se sodelovanja z vami pri nadaljnji krepitvi naših dvostranskih vezi in nadgradnji sodelovanja med EU in Združenim kraljestvom,” je prek vladnega profila na omrežju X sporočil Golob.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje