Novi francoski premier Barnier začel sestavljati vlado: “Posveti dobro potekajo”

Svet 06. Sep 202417:29 0 komentarjev
Michel Barnier
Foto: PROFIMEDIA

Novi francoski premier Michel Barnier je začel sestavljati vlado. Ocenil je, da posvetovanja potekajo dobro.

Novi francoski premier Michel Barnier, ki ga je v četrtek imenoval predsednik Emmanuel Macron, se je danes sestal s predstavniki strank in tako začel zahteven proces oblikovanja nove vlade.

Kot je dejal, posvetovanja potekajo dobro, poročajo tuje tiskovne agencije. Nekdanji zunanji minister in glavni pogajalec EU za brexit je okoli poldneva, pred delovnim kosilom s predsednikom Macronom, novinarjem povedal, da posvetovanja s predstavniki strank potekajo zelo dobro in da so polna energije. Zvečer naj bi na televiziji podal prvo izjavo o svojih načrtih.

Zaenkrat še ni jasno, s katerimi strankami želi oblikovati vlado in ali bo ta imela zadostno podporo. Levica, ki je z enotnim zavezništvom, osvojila najboljši izid, je bila v odzivu na njegovo imenovanje kritična. Skrajna desnica se bo o podpori še odločila, čeprav so vse glasnejša namigovanja, da se bo moral Barnier za podporo obrniti prav k njej.

Po prevzemu položaja v četrtek je novi premier napovedal spremembe in pretrese. Zatrdil je tudi, da se bo kot predsednik vlade odzval na izzive, jezo in trpljenje Francozov. Med prednostnimi nalogami je navedel šolstvo, varnost, priseljevanje, zaposlovanje in kupno moč.

73-letni novopečeni premier sicer velja za vplivnega člana desnih Republikancev, ki ima za sabo več desetletij dolgo politično kariero. Poleg funkcije zunanjega ministra je bil v različnih obdobjih tudi kmetijski in okoljski minister ter evropski komisar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!