Novi neslavni rekordi: za nami najtoplejše poletje v zgodovini meritev

Slovenija 06. Sep 202405:16 0 komentarjev
Zaradi vročine je padel še en vremenski rekord
Foto: PROFIMEDIA

Letošnje poletje je bilo rekordno vroče, kažejo podatki službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S). Še posebej nadpovprečne temperature so bile izmerjene v mesecu avgustu – na globalni in evropski ravni. Tudi podatki Agencije RS za okolje (Arso) kažejo, da je bil letošnji avgust v Sloveniji najtoplejši, odkar na agenciji opravljajo meritve.

Po podatkih službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S) je bilo letošnje poletje na globalni ravni najtoplejše v zgodovini opravljanja meritev. Še posebej vroč je bil letošnji mesec avgust – skupaj z lanskim avgustom – je bil to najtoplejši avgust na svetu, saj je bila povprečna temperatura zraka na površju Zemlje 16,82 stopinje Celzija, kar je 0,71 stopinje Celzija nad avgustovskim povprečjem med letoma 1991 in 2020.

Podatki kažejo, da je bil letošnji avgust za kar 1,51 stopinje Celzija bolj topel kot v povprečju v predindustrijskem obdobju (1850 – 1900). Meritve so pokazale, da je bila globalna povprečna temperatura v zadnjih 12 mesecih, torej med septembrom 2023 in avgustom 2024, najvišja zabeležena temperatura v kateremkoli 12-mesečnem obdobju. Tako je bila v zadnjem letu povprečna globalna temperatura za 0,76 stopinje Celzija višja kot v obdobjih med 1991 in 2020 ter za 1,64 stopinje Celzija nad predindustrijskim povprečjem.

Še posebej vroče je bilo v Evropi, saj je bila povprečna temperatura na kopnem v avgustu 2024 za 1,57 stopinje Celzija nad avgustovskim povprečjem med letoma 1991 in 2020. Podatki Copernicusa kažejo tudi, da je bil letošnji avgust v Evropi drugi najtoplejši avgust v zgodovini po avgustu 2022, ki je bil 1,73 stopinje Celzija nad izmerjenim povprečjem.

plaža v Barceloni
V času vročinskih valov je plaža v Barceloni pokala po šivih. (Foto: PROFIMEDIA)

Izmerjene temperature zraka so bile najbolj nadpovprečne na jugu in vzhodu Evrope, podpovprečne pa v severozahodnih delih Irske in Združenega kraljestva, na Islandiji, na zahodni obali Portugalske in na jugu Norveške.

Tudi temperatura na površini morja je letos dosegla rekordne vrednosti. Tako je povprečna temperatura letos avgusta znašala kar 20,91 stopinje Celzije, kar je druga najvišja zabeležena vrednost za ta mesec in je le za 0,07 stopinje Celzija nižja kot avgusta 2023.

“V zadnjih treh mesecih leta 2024 je svet doživel najbolj vroča junij in avgust, najbolj vroč dan v zgodovini in najbolj vroče borealno poletje v zgodovini. Ta niz rekordnih temperatur povečuje verjetnost, da bo leto 2024 najbolj vroče leto doslej. Ekstremni dogodki, povezani z visokimi temperaturami, ki smo jim bili priča to poletje, se bodo le še stopnjevali, kar bo imelo še bolj uničujoče posledice za ljudi in naš planet, če ne bomo hitro ukrepali na področju zmanjšanja emisij toplogrednih plinov,” je ob objavi podatkov dejala namestnica direktorja službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S) Samantha Burgess.

Rekordno poletje tudi v Sloveniji

Letošnje poletje je bilo najtoplejše na ravni celotne države v zgodovini meritev. Poletje so namreč zaznamovala topla jutra in noči, zato so bile povprečne najnižje dnevne temperature zelo visoke.

Letošnje poletje sicer ni bilo rekordno toplo po nižinah, je pa bilo zelo toplo na višjih nadmorskih višinah, torej v Alpah, Karavankah, na Pohorju, Notranjskem in Jugovzhodu Slovenije, je za STA pojasnil Renato Bertalanič z Arsa.

Odklon od povprečja za obdobje med letoma 1991 in 2020 je po njegovih besedah znašal 2,5 stopinje Celzija. K povprečno višji najnižji dnevni temperaturi so doprinesla predvsem topla jutra in noči, medtem ko je po najvišjih dnevnih temperaturah letošnje poletje na drugem mestu v zgodovini meritev, je navedel Bertalanič.

Obenem je celotno poletje minilo brez hladnih obdobij. Na Kredarici so denimo nazadnje temperaturo pod ničlo izmerili 14. junija. Najnižjo temperaturo so zatem izmerili 4. julija, in sicer 0,9 stopinje, od takrat pa so bile temperature vse poletje višje.

Tudi avgust je bil najtoplejši avgust na ravni države v zgodovini meritev, odklon od povprečja za obdobje med letoma 1991 in 2020 je znašal 3,3 stopinje Celzija, je navedel Bertalanič.

Kot je še pojasnil, tudi sicer v Sloveniji beležimo rekordno tople mesece in letne čase. Letošnji avgust je bil tako že 15. nadpovprečno topel mesec zapovrstjo in peti rekordno topel mesec v zadnjih 12 mesecih. Tudi poletje je bilo nadpovprečno toplo, pred tem je bila druga najtoplejša pomlad, še pred tem pa najtoplejši zima in jesen. Tudi sicer je bilo letošnjih osem mesecev v povprečju najtoplejših, zato po Bertalaničevih besedah sklepajo, da bo letošnje leto skoraj zanesljivo najtoplejše doslej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!