Novinarka se je norčevala iz Giorgie Meloni, zdaj ji mora plačati odškodnino

Svet 19. Jul 202416:53 1 komentar
Giorgia Meloni
Giorgia Meloni (Foto: PROFIMEDIA)

Italijanska novinarka je pred leti na družbenem omrežju objavila zapis, kjer se je norčevala iz višine sedanje italijanske premierke Giorgie Meloni. Ta je šla v tožbo, sodišče pa je novinarko spoznalo za krivo, zato bo Meloni od nje dobila 5.000 evrov.

Sodišče v Milanu je ta teden razsodilo o tožbi obrekovanja, ki jo je proti italijanski novinarki Giulii Cortese vložila italijanska premierka Giorgia Meloni. Novinarka je pred leti na družbenem omrežju X (takrat še Twitter) objavila več zapisov o višini Meloni, predsednici takrat še opozicijske stranke. Sodišče je novinarko spoznalo za krivo obrekovanja in odredilo, da mora zato premierki plačati 5.000 evrov odškodnine in kazen v višini 1.2000 evrov.

Sodišče je za žaljivo prepoznalo dva zapisa na družbenem omrežju X (takrat Twitter). “Novinarka jo je z njima osramotila,” je odločilo sodišče.

Novinarka je v eni objavi premierko označila za “majhno žensko”, v drugi objavi pa zapisala: “Ne bojim se vas, Giorgia Meloni. Navsezadnje ste visoki le 1,2 metra. Sploh vas ne vidim.” Po podatkih na različnih spletnih straneh je Meloni visoka med 1,5 in 1,6 metra, poroča Politico.

Meloni v tožbo tudi zaradi fotografije

Medij tudi poroča, da to ni prvi spor med premierko Meloni in novinarko Cortese. Že oktobra leta 2021 je italijanska predsednica vlade Cortese grozila s tožbo, ker je novinarka eni izmed objav priložila prirejeno fotografijo Meloni, kjer je upodobljena pred uokvirjeno fotografijo nekdanjega italijanskega fašističnega voditelja Benita Mussolinija. “Menim, da je prirejena fotografija zelo resna zadeva. Svojemu odvetniku sem naročila, naj pravno ukrepa proti tej nizkotni potegavščini. Ali je do tega prišlo levičarsko novinarstvo,” se je takrat ogorčeno spraševala Meloni.

Sodišče je glede prirejene fotografije Meloni razsodilo v korist novinarke. Cortese je o triletnem obdobju tožb z Meloni dejala, da je bilo zelo naporno. “To so bila zelo stresna tri leta. V tem času sva bili s hčerko deležni groženj in tudi zelo seksističnih žaljivk podpornikov predsednice vlade,” je povedala za Politico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje