Novo odkritje: v vzorcih z Lune našli sledi vode

Magazin 23. Jul 202416:32 3 komentarji
Polna luna
Foto: PROFIMEDIA

Kitajska sonda je v okviru svoje misije na Luni leta 2020 odkrila sledi vode, so sporočili kitajski znanstveniki.

Kitajska sonda Chang’e 5 je na Zemljo leta 2020 prepeljala več vzorcev kamenja in zemlje z Lune. V njih pa so sedaj potrdili prisotnost vode, so zapisali kitajski znanstveniki v znanstveni reviji Nature Astronomy Journal.

Obstoj vode na Luni so sicer v preteklosti že potrdil z infrardečim radarjem ameriške vesoljske agencije Nasa leta 2020, prav tako so sledi vode odkrili znanstveniki v nedavnih analizah vzorcev iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Tokratno odkritje pa pomeni, da je voda prisotna tudi na višji geografski širini, kar zagotavlja nove namige o tem, kakšno obliko ima voda na Luninem površju, so zapisali kitajski znanstveniki. Vzorci kažejo, da se “molekule vode lahko ohranijo na s soncem osvetljenih območjih Lune v obliki hidratiziranih soli”.

Chang’e 5 je bila prva misija po štirih desetletjih, ki je z Lune zbrala vzorce. Ravno prejšnji mesec pa je misijo končala sonda Chang’e 6, ki je kot prva vzorce kamnin nabrala na oddaljeni strani Lune.

Kitajska je v zadnjem desetletju v vesoljski program vložila ogromna sredstva in si zastavila ambiciozne cilje, da bi dohitela tradicionalni vesoljski sili ZDA in Rusijo. Zgradila je vesoljsko postajo in postala tretja država, ki je v orbito poslala astronavte. Kitajska namerava do leta 2030 na Luno poslati tudi misijo s posadko in zgraditi bazo na njenem površju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje