Novo poglavje po brexitu? Združeno kraljestvo želi obnoviti odnose z EU

Svet 28. Avg 202415:31 2 komentarja
Keir Starman in Olaf Scholz sta danes napovedala podpis dvostranskega sporazuma med državama. (Foto: Liesa Johannssen/REUTERS)

Združeno kraljestvo želi ponovno zagnati odnose z EU, vendar ne namerava razveljaviti brexita ali se znova pridružiti enotnemu trgu ali carinski uniji EU, je po današnjem srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu povedal britanski premier Keir Starmer. Voditelja ob tem napovedujeta pripravo novega dvostranskega sporazuma med državama.

Nemški kancler in britanski premier napovedujeta pripravo dvostranskega sporazuma, ki bo na novo opredelil odnose med Nemčijo in Združenim kraljestvom po brexitu. Sporazum bo pomenil enkratno priložnost za vzpostavitev tesnejših meddržavnih vezi na številnih področjih, vključno s trgovino, obrambo, znanostjo in tehnologijo, je dejal Starmer, poročajo tuje tiskovne agencije.

Keir Starmer upa, da bo sporazum dosežen do konca leta, navaja britanski BBC. Ob tem je izključil shemo mobilnosti za mlade, ki bi mladim Evropejcem omogočala delo brez vizumov v Združenem kraljestvu in obratno.

Po besedah Olafa Scholza želi Nemčija skupaj z Združenim kraljestvom okrepiti evropski steber Nata, pri čemer bo imelo pomembno vlogo tesnejše sodelovanje na področju varnostne politike.

Starmerjev obisk Berlina je njegov prvi dvostranski obisk v tujini, potem ko je v začetku julija prevzel premierski položaj. V ospredju dvodnevnega srečanja so odnosi med državama, vključno z gospodarskim sodelovanjem. Na programu je tudi Starmerjevo srečanje z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem.

Foto: Liesa Johannssen/REUTERS
Foto: Justin Tallis/Pool via REUTERS
Foto: Liesa Johannssen/REUTERS
Foto: Liesa Johannssen/REUTERS

Po Berlinu bo Keir Starmer v danes zvečer predvidoma obiskal Pariz, kjer se bo udeležil slovesnosti ob odprtju paraolimpijskih iger, v četrtek pa naj bi ga v Elizejski palači sprejel predsednik Emmanuel Macron.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje