Ob humanitarni krizi v Sudanu ZN opozarja na pomanjkanje denarja za pomoč

Svet 17. Maj 202414:07 0 komentarjev
Mesto Omdurman v Sudanu
Foto: REUTERS/El Tayeb Siddig

Predstavniki Združenih narodov opozarjajo, da so za pomoč prebivalcem Sudana, kjer že več kot leto dni potekajo spopadi med vojsko in paravojaškimi enotami, prejeli le 12 odstotkov od načrtovanih 2,5 milijarde evrov. Kot je dejal tiskovni predstavnik urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) Jens Laerke, potrebuje humanitarno pomoč že polovica prebivalstva.

Združeni narodi so prejeli le 12 odstotkov od okoli 2,5 milijarde evrov, potrebnih za pomoč prebivalcem Sudana, kjer že od aprila lani poteka vojna med vojsko in paravojaškimi silami, je danes opozoril tiskovni predstavnik urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) Jens Laerke. Dodal je, da številnim civilistom grozi lakota.

“Gre za katastrofalno podfinanciran poziv k pomoči. Brez hitre zagotovitve dodatnih sredstev humanitarne organizacije ne bodo mogle pravočasno povečati obsega pomoči, da bi preprečile lakoto,” je dejal Laerke in opozoril, da v Sudanu humanitarno pomoč potrebuje že polovica prebivalstva oziroma okoli 25 milijonov ljudi.

“Lakota se približuje. Bolezni se širijo. Spopadi se približujejo civilistom, zlasti v Darfurju,” je nadaljeval in poudaril, da je napočil čas, da donatorji izpolnijo dane obljube, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spopadi v Sudanu so izbruhnili 15. aprila lani, po večmesečnih napetostih med poveljnikom sudanske vojske in njegovim nekdanjim namestnikom, ki poveljuje paravojaškim Silam za hitro podporo (RSF). Zahtevali so več tisoč življenj, okoli 8,5 milijona ljudi pa je bilo prisiljenih zapustiti domove. Država je postala prizorišče ene od najhujših humanitarnih kriz na svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!