Ob visokem številu okužb Nemčija zaostruje pogoje za vstop v državo

Koronavirus 15. Jan 202212:02 > 19:57
Delite:
Nemčija
Foto: PROFIMEDIA

Nemške zdravstvene oblasti poročajo o rekordno visoki sedemdnevni incidenci okužb s koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Ta po današnjih podatkih Inštituta Roberta Kocha (RKI) znaša 497,1. Nemške oblasti ob tem zaostrujejo pogoje za vstop iz Avstrije in več zahodnobalkanskih držav.

To je najvišja sedemdnevna incidenca okužb od začetka pandemije covida-19. V petek je znašala 470,6, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V zadnjem dnevu so sicer zabeležili še 78.022 novih okužb s koronavirusom, potem ko so jih še pred enim tednom nekaj manj kot 56.000. V zadnjih 24 urah je umrlo 235 covidnih bolnikov, pred enim tednom pa 286, kažejo podatki RKI.

Ta inštitut je sicer v petek več držav uvrstil na seznam visokorizičnih območij, med njimi so tudi Avstrija, Srbija, Albanija, Severna Makedonija ter Bosna in Hercegovina.

Potniki, ki pridejo iz visokorizičnih območij v Nemčijo, morajo poleg obveznega pogoja PCT izpolniti še spletni obrazec. Obvezna je tudi desetdnevna karantena, ki jo je mogoče prekiniti ob predložitvi dokazila o prebolelosti ali cepljenju, ki se ga naloži na spletni portal. V primeru negativnega testa jo je mogoče prekiniti najprej po petem dnevu karantene. Kdor potrdilo o cepljenju ali prebolelosti na portal naloži pred prihodom v Nemčijo, mu ni treba v karanteno. Spremembe bodo začele veljati v nedeljo.

Slovenija je na nemškem seznamu visokorizičnih območij že od konca septembra lani.

Novi protesti proti ukrepom

V več evropskih državah so se danes na ulicah mest zbrali nasprotniki ukrepov za zajezitev koronavirusa in obveznega cepljenja proti covidu-19. Po več tisoč jih je prišlo na ulice avstrijske prestolnice Dunaj, italijanskega glavnega mesta Rim, protestniki pa so se zbrali tudi v Nemčiji in Franciji.

Komentari

Vaš komentar