Ob visoki precepljenosti ponekod v Belgiji maske ne bodo več obvezne

Koronavirus 19. Sep 202117:53 > 17:57 1 komentar
Belgija
Bart Biesemans/REUTERS

Belgija se pridružuje Danski, Švedski in Nizozemski, ki so že napovedale vračanje v življenje, podobno tistemu pred pandemijo covida-19.

V tistih delih Belgije, kjer je proti covidu-19 cepljen visok delež prebivalcev, od 1. oktobra naprej ne bodo več obvezne zaščitne maske v trgovinah, restavracijah in barih. Poleg tega se bodo v Flandriji ponovno odprli nočni klubi.

V Valoniji in Bruslju, kjer je precepljenost občutno nižja, tovrstne sprostitve še ne bo, piše francoska tiskovna agencija AFP. V Belgiji je polno cepljenih približno 72 odstotkov oseb, starejših od 18 let, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Tudi v Flandriji bodo sicer maske ostale obvezne v javnem prometu, na železniških postajah in letališčih, v bolnišnicah in domovih za ostarele ter v zaprtih prostorih, namenjenih prostočasnim aktivnostim. Obvezne bodo še naprej pri opravljanju storitev, ki vključujejo neposreden stik s strankami, kot je na primer frizerstvo.

Nočni klubi na Nizozemskem se odpirajo v prihodnjih dneh

Na Nizozemskem bodo lahko medtem vsi, ki so v celoti cepljeni proti covidu-19, nočne klube in druge zabave brez omejitev obiskovali od 25. septembra dalje.

Francija
Thomas Samson/REUTERS

Danska, kjer je v celoti cepljenih okoli 80 odstotkov odraslih, je nedavno kot prva država članica EU opustila vse omejitve, uvedene za zajezitev pandemije. Maske niso več obvezne, celo potrdil o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na koronavirus načeloma ne preverjajo več.

Na poti v smer sproščanja ukrepov je tudi Švedska, ki je v boju s pandemijo med evropskimi državami izstopala zaradi svojega relativno milega pristopa, pretežno utemeljenega na priporočilih in ne prepovedih. Do konca septembra se bodo tam poslovili od večine omejitev, vključno s tistimi glede zasebnih in javnih zbiranj, ter priporočanega dela od doma.

V Italiji več zanimanja za cepljenje

Iz Italije, kjer ukrepov še ne sproščajo, temveč jih zaostrujejo, poročajo o večjem zanimanju za cepljenje. Potem ko je vlada ta teden napovedala, da bodo bodo vsi zaposleni morali izpolnjevati pogoj PCT, se je na ravni države povpraševanje za prvi odmerek v primerjavi s preteklim tednom zvišalo za več kot petino.

V Italiji so po vladnih podatkih doslej polno cepili 41 milijonov ljudi, kar predstavlja skoraj 76 odstotkov prebivalstva, starejšega od 12 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje