Ob vstopu v Veliko Britanijo od torka obvezen test

Koronavirus 05. Dec 202112:23 0 komentarjev
Velika Britanija
PROFIMEDIA

Potniki, ki bodo prišli v Veliko Britanijo, bodo morali od torka ob vstopu v državo predložiti negativen test na koronavirus. S tem ukrepom želijo britanske oblasti omejiti širjenje nove različice koronavirusa omikron.

“Od torka od 4. ure zjutraj po lokalnem času bo moral vsak potnik, starejši od 12 let, predložiti negativen izvid hitrega testa ali testa PCR. Test bo moral biti opravljen največ 48 ur pred prihodom,” je zapisano v sporočilu britanske vlade, ki so ga objavili v soboto zvečer.

Že zdaj velja, da morajo potniki najkasneje dva dni po prihodu v Veliko Britanijo opraviti test PCR ter se do prejema izvida izolirati.

Novi ukrep že kritizira britanska turistična industrija, ki je komaj začela okrevati po šoku zaradi pandemije. Direktor združenja britanskih letalskih prevoznikov Tim Alderslade je dejal, da gre za prenagljen ukrep, saj za zdaj ni kliničnih podatkov glede nevarnosti omikrona.

Podpredsednik vlade Dominic Raab je v televizijskem pogovoru priznal, da bo ukrep predstavljal breme za turistično industrijo, a je prepričan, da morajo sprejeti ukrepe, da se omeji širjenje nove različice.

Na Otoku so sicer takoj po pojavu omikrona okrepili kampanjo za cepljenje s požitivenim odmerkom. Tega je doslej prejelo 34 odstotkov ljudi, ki so do njega upravičeni, medtem ko je sicer cepljenega 81 odstotkov prebivalstva, starejšega od 12 let. Poleg tega so maske znova postale obvezne v javnem transportu in v trgovinah.

V Britaniji so doslej uradno zabeležili 160 primerov omikrona, večina pa jih je povezanih s potovanji v Južno Afriko in Nigerijo.