Hrvaški funkcionarji od zdaj z višjimi plačami, upokojenci do poteze kritični

Svet 25. Jul 202409:04 > 16:42 2 komentarja
Fotomontaža: N1

Hrvaška vlada je na današnji seji skoraj podvojila plačno osnovo državnih funkcionarjev, ki se je zvišala za 83,45 odstotka, predsednikom republike, vlade in sabora pa za okoli 70 odstotkov. Višje plače bodo prejeli tudi poslanci in ministri. Do poteze so kritični v tamkajšnjem sindikatu upokojencev. Po njihovem je "sramotno", da povprečna pokojnina znaša le 35,5 odstotka povprečne plače.

Premier Andrej Plenković je na seji vlade potrebo po povišanju plač utemeljil s tem, da je niso že leta, medtem ko so plače v zasebnem sektorju in drugod že povišali. Ocenil je, da je na začetku tretjega mandata čas, da se lotijo tudi tega vprašanja, minister za pravosodje, javno upravo in digitalno preobrazbo Damijan Habijan pa ima nalogo, da do konca leta predstavi celovito rešitev za ureditev plač državnih funkcionarjev.

Ob napovedi je Plenković v sredo povišanje plač utemeljeval tudi s tem, da gre za neke vrste “protikorupcijski ukrep”, saj višji državni uslužbenci “upravljajo ogromne proračune in sprejemajo pomembne odločitve”, in je zato element odgovornosti še posebej pomemben. “Prizadevamo si tudi, da bi ljudi pritegnili k političnemu udejstvovanju,” je dodal.

Habijan je danes na seji vlade poudaril, da so porušena plačna razmerja med državnimi funkcionarji in javnimi uslužbenci, saj so se slednjim od leta 2016 plače povišale, funkcionarjem pa ne. Z uskladitvijo želijo doseči, da bo njihova osnovna plača enaka. Povedal je tudi, da so sredstva za povišanje plač državnih funkcionarjev zagotovljena v državnem proračunu, in sicer za letos 4,1 milijona evrov. V letu 2025 pa bo za ta namen potrebnih 9,8 milijona evrov.

Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Upokojenci kritični do dviga

V skladu z odločitvijo se bo osnovna plača državnih funkcionarjev s sedanjih 516,29 evra bruto zvišala na 947,18 evra. Premier Plenković bo namesto sedanjih 3.263 evrov neto na mesec prejemal 5.535 evrov, kar je 69,6 odstotka več. Predsednik sabora Gordan Jandroković bo namesto sedanjih 3113 prejemal 5314 evrov, kar je 70,7 odstotka več, predsednik republike Zoran Milanović pa namesto 3.600 evrov mesečno 6.074 evrov, kar je 68,7 odstotka več.

Na višje plače lahko računajo tudi poslanci in ministri, v povprečju za okoli 1.500 evrov. Njihove plače bodo tako v prihodnje znašale približno 4.000 evrov, odvisno tudi od drugih dejavnikov, kot so denimo različne davčne olajšave. Povišice bo v skladu s sprejetim odlokom dobilo skupno 270 funkcionarjev, piše hrvaška javna radiotelevizija HRT.

Sindikat upokojencev je bil zaradi povišanja plač danes kritičen do vlade. Vladajoče je obtožil, da jim ni mar, da pokojnine znašajo samo “bednih 35,5 odstotka povprečne plače”.

Ocenil je, da je sramotno, da so državnim uslužbencem plače podvojili, medtem ko so upokojence potisnili pod mejo revščine, ki je na Hrvaškem lani znašala 493,6 evra mesečno. Poudarili so, da je povprečna pokojnina maja letos znašala 534,8 evra, pri čemer imajo ženske v povprečju kar 24 odstotkov nižje pokojnine od moških. Lani je bilo tako med starejšimi od 65 let revnih okoli 37 odstotkov, samskih starejših pa kar 60 odstotkov, poroča Hina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje