Obetavni izsledki nove študije: “Ni nujno, da debelost zapečati človekovo usodo”

Svet 02. Jun 202415:42 0 komentarjev
Debelost
PROFIMEDIA

Ameriški raziskovalci so v novi študiji odkrili, da ima velik učinek na zdravje ne le to, ali je oseba debela, temveč tudi to, kako dolgo je v tem stanju. Tveganje za srčno-žilne zaplete, kot sta zastoj srca in kap, se namreč drastično poveča pri osebah, ki so prekomerno težki ali debeli več kot deset let. Za tiste, ki so debeli manj časa, pa še ni prepozno, da jo ob pravilnem ukrepanju odnesejo brez večjih posledic za svoje zdravje.

Ljudje, mlajši od 50 let, ki so vsaj desetletje klinično debeli, se soočajo z višjim tveganjem za srčni zastoj ali kap, kažejo zgodnji izsledki raziskave, o kateri poroča Sky News.

Sodeč po študiji, predstavljeni na letošnjem srečanju ameriških endokrinologov v Bostonu, imajo ženske, mlajše od 50 let, ki so že deset let debele, za do 60 odstotkov večje tveganje za razvoj omenjenih srčnih stanj. Pri moških, mlajših od 65 let, je tveganje za 57 odstotkov višje.

Enake korelacije pa niso dokazali pri ženskah in moških, starejših od 50 oziroma 65 let.

Kratkotrajna debelost pa po drugi strani ni povezana s povečanim tveganjem za srčni zastoj ali kap. Ni torej nujno, da debelost “zapečati človekovo usodo,” je za Sky News pojasnil profesor medicine na univerzi Harvard Alexander Turchin. “Če debelost zdravimo pravočasno, lahko zaustavimo z njo povezane zaplete,” je dodal.

Da prekomerna teža povečuje tveganje za mnoge bolezni, denimo srčna obolenja in sladkorno bolezen tipa 2, je znano že dalj časa, a so bile po Turchinovih besedah dosedanje študije nedosledne pri ugotavljanju, kako pomembno je, kako dolgo je človek debel oziroma prekomerno težek.

Kot ključno ugotovitev raziskave je profesor tako izpostavil, da prej kot se mlada oseba zdravi za debelostjo, boljše bodo posledice za njeno zdravje.

V študiji, izvedeni v ZDA, je sodelovalo 109.259 žensk in 27.239 moških. Njihova povprečna starost je bila 48,6 leta, njihov povprečen indeks telesne mase pa je ob začetku študije znašal 27 (zdrav indeks telesne mase naj bi bil načeloma med 18,5 in 24,9).

Raziskovalci so se osredotočili na tiste sodelujoče, katerih indeks telesne mase je bil med letoma 1990 in 1999 vsaj enkrat višji od 25, torej v kategoriji povišane telesne teže. Cilj je bil ugotoviti, kako telesna masa vpliva na tveganje za srčni zastoj ali kap v naslednjih 20 letih, torej med letoma 2000 in 2020.

Tekom preučevanega obdobja so se pri 6.862 sodelujočih nabrale arterijske obloge, pri 3.587 pa se je razvila sladkorna bolezen tipa 2. Pri tem je pomembno izpostaviti, da je 65.101 udeleženec v določenem trenutku svojega življenja kadil.

Leta 2020 so raziskovalci nato odkrili, da je bilo tako pri moških kot ženskah 12.048 primerov srčno-žilnih dogodkov, torej srčnih zastojev in kapi ali z njimi povezanih smrti, še piše Sky News.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!